Troiță sfințită în Duminica Sfintei Cruci în cartierul severinean Aluniș

Creștinii ortodocși prăznuiesc Crucea la mijlocului Postului Mare în cea de-a treia Duminică. Evanghelia Duminicii Sfintei Cruci începe cu îndemnul Mântuitorului ca fiecare om să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-I urmeze Lui. Este un îndemn care se adresează fiecărui creștin în parte, o inițiere în urcușul duhovnicesc la care este chemat de Biserică. Această sărbătoare are menirea să-l întărească duhovnicește pe cel ce postește, arătându-i Crucea ca fiind steag de biruință a lui Hristos asupra păcatului și asupra morții, precum și semn luminos al Învierii.

În această zi, când Biserica noastră cinstește în mod deosebit puterea și lumina spirituală a Sfintei Cruci ca lumină a Postului Sfintelor Paști și ca arvună a Săptămânii Sfintelor Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos credincioșii din cartierul severinean Aluniș au fost chemați să participe la un eveniment important din viața parohiei Sf. Andrei. Sfințirea troiței amplasate lângă biserica aflată în construcție, i-a dat posibilitatea fiecărui credincios să mediteze la semnificația acestei Duminici din Postul Mare , dar și să înțeleagă ce înseamnă crucea ca simbol al jertfei Mântuitorului pentru oricine o poartă.

Slujbă de sfințire în sobor de preoți

Slujba de sfințire a troiței de lemn a fost oficiată de către Prea Sfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un sobor alcătuit din nouă preoți, după cum ne-a precizat Alexandra Dediu.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor la final, Părintele Episcop a vorbit despre simbolistica crucii în general și despre binecuvântarea pe care o primesc toți cei care se roagă și se închină.

„Fie că a fost așezată alături de un izvor, a fost amplasată pe o biserică sau la o răscruce de drumuri, Sfânta Cruce a reprezentat pentru călător un prilej de meditație, un prilej de ridicare a minții către Părintele Luminilor, un prilej de înălțare sufletească”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim.

În luna aprilie se împlinește un an de la oficierea primei slujbe în biserica Sfântul Andrei, chiar dacă sfântul lăcaș se află încă în construcție. Inițial, preotul Paroh George Smeu își propusese să amplaseze această troiță la hramul bisericii în data de 30 noiembrie 2011, însă efectuarea lucrărilor de racordare la agentul termic a dus la amânarea momentului. Bucuria a fost deplină acum pentru că a marcat și Duminica Sfintei Cruci din Postul Mare: ,,Marcăm într-un mod deosebit ziua Sfintei Cruci, este un moment de bucurie. În vechime strămoșii noștri considerau troița o biserică în miniatură și iată că în curând se împlinește un an de la oficierea primei slujbe și ne putem bucura cu toții de o nouă reușită azi, când biserica ne vorbește prin Sfânta Evanghelie despre „, a spus preotul paroh.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…