Tripticul spiritual-cultural închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, la Mănăstirea Hurezi

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Gherasim, Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani” organizează sub patronajul Înaltpreasfințitului Părinte Acad. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, Tripticul spiritual-cultural închinat „Sfinților Martiri Brâncoveni”, după cum informează site-ul arhiram.ro.

Evenimentul se va desfășura sub coordonarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și a scriitorului Dinu Săraru, în perioada 21-22 septembrie 2012, la Mănăstirea Hurezi, ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu și va cuprinde o serie de manifestări spiritual-culturale.

„În contextul apropierii împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni, (1714 – 2014) și a aprobării Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca în anul 2014 să fie dăruite Mănăstirii Hurezi din Arhiepiscopia Râmnicului un fragment din moaștele „Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la inițiativa scriitorului Dinu Săraru, Președintele Fundației pentru Civilizație Rurală Niște Țărani și a noastră, vom organiza la Mănăstirea Hurezi, un eveniment înălțător, care să pecetluiască începutul cinstirii celor două evenimente anunțate”, a subliniat Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

Programul manifestărilor este următorul:

Vineri 21 septembrie:

Orele 11.00 – Simpozionul internațional: „Jertfa creștină și sacrificiul uman în Europa medievală și premodernă”.

Orele 18.00 – Concert de muzică bizantină susținut de Corala „Sfântul Grigorie Decapolitul” a Mănăstirii Bistrița și de Coralele „Ioan Zmeu Protopsaltul” și „Iosif Naniescu” ale Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Dirijor: Diac. Codruț-Dumitru Scurtu.

Sâmbătă 22 septembrie:

Orele 19.00 – Colajul teatral-filmic „Brâncoveanu”, scris de Diac. Codruț-Dumitru Scurtu, cu contribuția regizorului Grigorie Gonța. În rolul titular, Societarul de onoare al Teatrului Național, Costel Constantin, interpretul lui „Ștefan” din „Apus de soare”, pe prima scenă a țării.

La eveniment sunt așteptați să participe ierarhi, academicieni, preoți, profesori și personalități ale vieții religios-culturale din țară și din străinătate.

Sfinții Martiri Brâncoveni, rămân în conștiința neamului românesc și a Europei creștine prin asumarea jertfei martirice în mărturisirea lui Hristos Dumnezeu, dar și prin activitatea culturală pe care au desfășurat-o, dând naștere unui nou stil arhitectural, stilul brâncovenesc, o îmbinare armonioasă în arhitectură, pictură murală și sculptură a stilului neo-bizantin cu ideile novatoare ale renascentismului italian.

Comentarii Facebook


Știri recente