TRINITAS TV, la trei ani de slujire a Bisericii și a aproapelui

Prin intermediul TRINITAS TV, Patriarhia Română informează opinia publică despre evenimentele bisericești, lucrarea pastoral-misionară, socială, educațională și culturală a Bisericii, aducând în atenția publicului istoria, cultura și tezaurul de credință și spiritualitate creștină românească în context european.

Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, este în sărbătoare, ieri împlinindu-se trei ani de când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a inaugurat studiourile TRINITAS TV, împreună cu soborul de ierarhi prezenți la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, iar de atunci, credincioșii întregii Patriarhii, și nu numai, se bucură de emisiunile sale.

Televiziunea Patriarhiei Române a fost înființată la 27 octombrie 2007, la inițiativa și cu implicarea directă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, informează „Ziarul Lumina”.

Este un mijloc eficient de popularizare a bogăției liturgice a Bisericii, în special pentru persoanele care nu sunt obișnuite sau nu dispun de timp suficient pentru a merge la biserică, și propune, în același timp, prin grila de programe, intensificarea solidarității umane, în contextul european multireligios, multietnic și multicultural.

Despre necesitatea TRINITAS TV ne vorbește părintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul postului de televiziune. ‘TRINITAS TV este o alternativă pentru că nu există un produs similar la televiziunile celelalte. Nu există o televiziune care să pună atmosfera spirituală și conținuturile spirituale în prim-plan. Foarte multe persoane din România vor să asculte slujbele, însă nu pot merge la biserică. Există Radio TRINITAS, care transmite slujbele, însă televiziunea vine și cu imagini în plus. Astfel, era o necesitate a publicului de a avea un asemenea post. Pe de altă parte, era nevoia Bisericii de a avea un canal de comunicare foarte competitiv, alături de cele complementare, ziarul și radioul’, a explicat părintele Nicolae Dima. Biserica avea nevoie și de un canal media audiovizual prin care să își facă cunoscută corect poziția și prin care să ia atitudine la diferitele probleme din societate.

Trei ani de muncă și realizări

În cei trei ani de existență, TRINITAS TV a reușit să bifeze la capitolul ‘realizări’ mai multe lucruri, chiar dacă unele au fost făcute cu mari eforturi. Cea mai mare realizare, spune părintele Dima, este în primul rând continuitatea.

În decursul celor trei ani s-a ajuns la un public constant și există chiar un public ce a mărturisit că, dacă nu ar fi TRINITAS TV, nu ar ști la ce altceva să se uite. De asemenea, la capitolul realizări se numără și faptul că zilnic sunt transmise Sfânta Liturghie și Vecernia, acestea reprezentând unul dintre mandatele principale ale TRINITAS TV.

TRINITAS TV este astfel intermediarul dintre cei care nu pot merge dimineața și seara la biserică și slujba ce se oficiază zilnic la Catedrala patriarhală.

De asemenea, în această perioadă s-a realizat o intensificare a dialogului dintre Biserică și mediul academic, la emisiunile Televiziunii TRINITAS fiind invitate diferite personalități, de la președintele Academiei Române până la diferiți membri ai academiei din diferite domenii, precum și rectori și profesori universitari de la diferite facultăți, cum foarte des sunt invitați reprezentanți ai mediului administrativ și guvernamental. ‘Am reușit să avem și o bună reprezentare a parohiilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și din întreaga Patriarhie Română. Avem o emisiune dedicată reflectării vieții parohiale, difuzată cu frecvență mare și care invită atât preoți, cât și mireni. De asemenea, avem o bună relație și reprezentare a eparhiilor din Patriarhie și am reușit să acordăm o atenție deosebită și diasporei.

O altă realizare importantă este faptul că proiectul jurnalului TRINITAS a reușit să construiască o infrastructură capabilă să transmită informații și imagini filmate cu o foarte mare promptitudine’, a explicat părintele Nicolae Dima.

În același timp, TRINITAS TV a reușit să ajute concret diferite persoane prin prezentarea unor cazuri sociale ce aveau nevoie de sprijinul semenilor.

Astfel au fost strânși bani pentru operații sau pentru diferite servicii medicale ale persoanelor bolnave.

În același timp, și echipa TRINITAS TV s-a extins, devenind o echipă de oameni dedicați Bisericii și profesiei. ‘Au trecut deja 3 ani? Parcă ieri aranjam calculatoarele în redacție și ne pregăteam pentru sfințire… sunt 3 ani de muncă frumoasă și de multe amintiri dragi. Sunt reporter în cadrul redacției de știri a TRINITAS TV, iar ceea ce fac eu aici mă împlinește. Îmi place munca de jurnalist, iar faptul că pot sluji în același timp și Bisericii înseamnă foarte mult mine. Provin dintr-o familie pentru care Biserica a fost întotdeauna pe primul loc, astfel încât sunt mai mult decât mulțumită că am șansa să particip la cele mai importante evenimente ale Bisericii noastre și în egală măsură să cunosc oameni pe care altfel poate nu aș fi avut prilejul să-i cunosc’, a mărturisit Alina Papuc-Buzea.

‘Pentru mine TRINITAS TV este în primul rând locul în care mi s-a dat ocazia să pun în practică ceea ce am învățat în facultate. Apoi este un loc în care m-am regăsit și în care vin cu mare plăcere. Pe lângă experiență profesională am mai dobândit ceva, și anume mulțumirea că lucrez într-un mediu ‘altfel’, într-un mediu în care se pune accentul pe nevoia de informare spirituală a celor care se află dincolo de ecran’, spune Iuliana Lazăr, reporter TRINITAS TV.

Mulțumiri sprijinitorilor

Pentru buna desfășurare a activității, TRINITAS TV beneficiază de sprijinul Arhiepiscopiei Bucureștilor, ce asigură marea parte a finanțării, restul resurselor fiind asigurate de diferite eparhii. Însă problema finanțării este încă una dintre cele mai importante. ‘Televiziunea TRINITAS este susținută de Arhiepiscopia Bucureștilor în proporție de 70%. Parohiile, atât cele din mediul urban, cât și din cel rural, contribuie lunar cu o sumă de bani, pentru care le mulțumim în mod deosebit preoților care fac acest efort. Însă nevoile financiare sunt foarte mari pentru că și cheltuielile implicate, mai ales în ceea ce privește retehnologizarea foarte necesară după trei ani de funcționare, sunt mari. Una dintre marile noastre dorințe este să sensibilizăm unii posibili sprijinitori ai TRINITAS, fără a renunța la statutul nostru de televiziune noncomercială.

Noi nu difuzăm publicitate, pentru că urmărește să se distanțeze ca aspect general de restul televiziunilor din spectrul audiovizual’, a încheiat părintele Nicolae Dima.

Aniversare a Centrului BASILICA

În urmă cu trei ani, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, a fost inaugurat Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Evenimentul a avut loc pe 27 octombrie, când un sobor de ierarhi, condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a sfințit studioul primei televiziuni din istoria Bisericii noastre, TRINITAS TV, și studioul din București al postului de radio TRINITAS, la rându-i primul post de radio ortodox din țara noastră. Înființat la inițiativa celui de-al șaselea Patriarh al Bisericii noastre, Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române cuprinde Televiziunea TRINITAS TV, Postul de radio TRINITAS, Agenția de știri BASILICA, publicațiile ‘Lumina’, ‘Vestitorul Ortodoxiei’ și Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Radio TRINITAS a fost înființat în anul 1996 la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a început să emită în seara zilei de 17 aprilie 1998, la Iași.

Cotidianul ‘Lumina’ apare fără întrerupere din 7 februarie 2005, fiind primul cotidian creștin din România și singurul cotidian creștin-ortodox din lume.

În anul 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi, în data de 16 iunie, Agenția de știri BASILICA și-a început activitatea.

În cadrul Centrului de Presă BASILICA funcționează și ‘Vestitorul Ortodoxiei’, și Biroul de presă al Patriarhiei Române, care mediatizează activitatea Sfântului Sinod și a altor organisme bisericești, stabilind și menținând legătura cu jurnaliștii acreditați din partea instituțiilor mass-media românești și străine.

Comentarii Facebook


Știri recente