Trei zile de sărbătoare la Biserica Talpalari din Iași

Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Talpalari din Iași o cinstește mâine, 8 septembrie 2012, în mod deosebit pe Născătoarea de Dumnezeu. ‘Zilele Talpalari’ au început aseară, cu slujba Vecerniei, urmată de Pavecernița mică. În cadrul ‘Serilor Talpalari’ poetul Marius Iordăchioaia a susținut conferința cu tema ‘Despre oameni și demoni’, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Astăzi, de la ora 17:00, se va oficia Vecernia unită cu Litia, iar mâine dimineață, de la ora 7:00, se va săvârși Utrenia, care va fi urmată de Acatistul Nașterii Maicii Domnului și Sfânta Liturghie.

Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Talpalari

Din pomelnice și din alte documente vechi rezultă că primul ctitor al bisericii cunoscută astăzi cu numele Talpalari a fost marele vistiernic Iordache Cantacuzino. Cumnat cu voievodul Vasile Lupu și sfetnic apropiat al ctitorului Mănăstirii «Sf. Trei Ierarhi» din Iași, Iordache vistiernicul înalță pe la 1640 ctitoria sa cu hramul «Nașterea Maicii Domnului», la marginea de nord a orașului.

Pictura în stil neorenascentist, realizată în 1886, cuprinde câteva tablouri de mari dimensiuni, remarcându-se scenele din pronaos: «Drumul Calvarului» (pe latura nordică) și «Iisus judecat în fața lui Pilat» (peretele de sud) .

Catapeteasma din lemn, lucrată în stil baroc, este foarte frumoasă, fiind asemănătoare cu cea de la Sucevița; are colonade albe, ornamentate cu sculpturi de lemn aurit. Ușile diaconești sunt așezate în unghi, iar aranjamentul icoanelor este cel clasic.

Zidăria exterioară a sfântului locaș este împodobită în stilul barocului constantinopolitan, asemenea altor biserici ieșene: Mitropolia veche, Sf. Teodori, Curelari. Nișe trilobate și rombice se înșiruie de jur-împrejurul edificiului, pe trei registre de dimensiuni diferite, de la soclu și până aproape de streașină.

Comentarii Facebook


Știri recente