Trei zile de doliu national in Grecia in memoria Sanctitatii Sale Petros al VII-lea, Patriarhul Alexandriei si al intregii Africi

Biografia Prea Fericitului Parinte Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi

Sanctitatea Sa Petros al VII-lea Patriarh al Alexandriei si al Africii intregi s-a nascut in localitatea Syngari, din Cipru, la data de 3 septembrie 1949. La varsta de 12 ani a devenit frate (novice) in Manastirea Maheras. In acelasi an, 1961, a inceput sa frecventeze cursurile Scolii Teologice ‘Sfantul Apostol Barnaba’ din Cipru, scoala pe care a absolvit-o in 1969.

Exact in ziua sarbatorii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din acelasi an, 1969, a fost hirotonit diacon la Sfanta Manastire Maheras. Din luna decembrie a anului 1970 facea parte din Corpul Clericilor Patriarhiei de Alexandria; in mod special a slujit alaturi de Patriarhul Alexandriei, Nicolae V.

In anul 1974, beneficiind de o bursa din partea Ministerului de Externe al Greciei, a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii din Atena, pe care le-a absolvit in 1978. Imediat dupa terminarea studiilor, a fost hirotonit preot.

In anul 1983, a fost ales, cu unanimitate de voturi, Episcop de Babilon si Delegat patriarhal la Cairo. In anul 1990, Prea Fericitul Parinte Patriarh Partenie al II-lea l-a investit in functia de Exarh patriarhal al Mitropoliei de Irinopole, unde a ramas pana la data de 1 decembrie 1994. In luna noiembrie acelasi an, a devenit, in urma hotararii Sfantului Sinod, Mitropolit al Camerunului si al Africii de Vest. In anul 1997 a fost ales, in unanimitate, cel de-al 115-lea Papa si Patriarh al Alexandriei.

Titulatura Sanctitati Sale Petros al VII-lea era aceea de ‘Papa si Patriarh al marelui oras al Alexandriei, al Libiei, al Pentapolei, Etiopiei, al intregului Egipt si al intregii Africi’.

Presa elena, indoliata, scrie ca ‘in spatele acestui titlu care poate parea pompos, se afla un om abordabil, care la varsta de (numai) 48 de ani a urcat pe Scaunul Patriarhal al celei de-a doua Patriarhii in ordine ierarhica’.

‘Cu voce joasa, ierarhul de origine cipriota, fiu al unui hamal din Larnaka, a fost un apropiat colaborator al Sanctitatii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, si s-a opus vehement razboiului declansat in Irak pentru rasturnarea regimului dictatorial al lui Sadam Hussein, sustinand ca ‘viitorul apartine oamenilor optimisti si perseverenti’.’

Guvernului grec a declarate luni, 13 septembrie, trei zile de doliu national in Grecia. Drapelul national al Greciei va fi coborat in berna, in memoria inaltului ierarh al Bisericii Ortodoxe. Televiziunea elena, vorbind despre acest eveniment, numea ziua accidentului ‘zi de doliu pentru toti ortodocsii de pretutindeni’.

Trupul Sanctitati Sale Petros al VII-lea, Patriarhul Alexandriei, a fost asezat in Paraclisul Catedralei arhiepiscopale din Atena, unde crestinii ortodocsi il pot vedea, asezat intr-un siciriu inchis, si se pot ruga pentru vesnica odihna a sufletului sau.

Miercuri dimineata, la orele 11.00, va fi oficiata o slujba de Pomenire in Catedrala arhiepiscopala din Atena, iar apoi trupul Patriarhului Petrso al VII-lea va fi dus la Cairo, unde va avea loc inmormantarea in biserica Sfantul Gheorghe din capitala Egiptului.

Astazi are loc inmormantarea staretului Manastirii Mahera.

Inainte de aceasta insa, ieri, la orele 11.00, a avut loc inmormantarea Mitropolitului de Cartagina, Hrisostom, care a fost un apropiat colaborator al Patriarhului Petros VII. Slujba de inmormantare a fost oficiata de Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si Primat al intregii Grecii.

Din partea Guvernului Grec a participat Ministrul Educatiei, d-na Marietta Gianakou. Un Detasament de Marina a prezentat onorul la aceasta ceremonie.

Tot ieri, la orele 16.30, a fost dus in Cipru trupul egumenului Manastirii Mahera, Arhimandritul Arsenie. Transportul a fost efectuat cu o aeronava militara a Fortelor Aeriene Elene, iar trupul a fost insotit de Mitropolitul Hrisosotom de Kitios.

De la Aeroportul Larnakas, trupul arhimandritului a fost dus la Biserica Sfintei Fecioare Maria, unde Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Arsenie, egumenul Manastirii Mahera, slujise.

Spre seara, trupul neinsufletit a fost dus la Manastirea Mahera.

Slujba de inmormantare a avut loc astazi, incepand cu orele 15.00, in manastire.

De asemenea, ieri, la orele 16.00, a avut loc inmormantarea fratelui Patriarhului Petros VII, Giorgos Papapetros, la Biserica ‘Sfintii Imparati Constantin si Elena’ din Levkosia.

Comentarii Facebook


Știri recente