Trei troițe au fost sfințite în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a sfințit duminică, 17 iulie, o troiță a Mănăstirii ‘Sfântul Ierarh Vasile cel Mare’ din localitatea Moldova-Sulița, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, informează ‘Ziarul Lumina’ Acum două zile au mai fost sfințite alte două troițe în Protopopiatul Iași 2.

În biserica Mănăstirii ‘Sfântul Ierarh Vasile cel Mare’ din localitatea Moldova-Sulița, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a fost oficiată în Duminica a V-a după Rusalii Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfințitul Pimen. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a V-a după Rusalii. După cum ne-a relatat pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, maica Teodora Bodârlău, stareța mănăstirii, a fost hirotesită stavroforă, iar ierom. Zosima Bodârlău, duhovnicul mănăstirii, a primit rangul de protosinghel. ‘După încheierea Sfintei Liturghii s-a mers într-o procesiune până la troița ridicată la câteva sute de metri de mănăstire. Troița a fost sfințită de IPS Pimen, fiind amenajată prin cheltuiala mănăstirii, ca semn de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu’, a relatat pr. protopop Aurel Goraș.

Tot duminică, părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, alături de un sobor de preoți, a sfințit o troiță care s-a ridicat în parohia Ciocârlești-Scânteia, Protopopiatul Iași 2. După cum ne-a relatat pr. paroh Emilian Timofte, crucea sculptată în lemn de stejar a fost amenajată prin contribuția mai multor familii din parohie. ‘Este placată cu piatră de râu, iar pe timpul nopții este luminată de reflectoare. La construcția troiței și-au adus aportul și autoritățile locale. Ideea construirii unei troițe a fost primită cu bucurie de credincioșii din parohie pentru că în sat funcționează o casă de adunare baptistă. În perioada următoare vor fi ridicate și alte troițe în parohia noastră. Se impune acest lucru, oamenii își amintesc mai des de Dumnezeu’, a explicat pr. paroh Emilian Timofte.

În urmă cu două zile, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost sfințită o troiță în parohia Pietriș-Dolhești, Protopopiatul Iași 2, de către un sobor de preoți. Edificiul, ridicat prin contribuția mai multor fii ai satului, este amplasat la intrarea în sat, fiind închinat Sfintei Treimi. La finalul slujbei, pr. George Bamboi de la parohia Pietrărie, Protopopiatul Iași 2, a explicat care este însemnătatea unei troițe, mai ales la intersecția de drumuri. ‘De fiecare dată când oamenii vor trece prin acest loc se vor bucura de prezența lui Dumnezeu. Ei vor putea să spună o rugăciune sau un anumit necaz pe care îl întâmpină pentru ca Dumnezeu să lucreze în inima și în viața lor. Închinarea la o troiță nu este o idolatrie, ci o închinare în fața Sfintei Treimi. Noi nu ne închinăm materiei pe care a fost răstignit Mântuitorul, ci smereniei lui Hristos care S-a jertfit pentru mântuirea sufletelor noastre, dăruindu-ne mântuirea’, a spus pr. George Bamboi. Părintele paroh Marian Nimerincu, care suplinește și filia Rotăria-Ciortești, a mulțumit preoților care au fost prezenți la slujbă, exprimându-și nădejdea că astfel de lucrări vor continua. ‘Această parohie, aflată la 50 de kilometri de municipiul Iași, este săracă, dar misionară, majoritari fiind enoriașii de etnie romă. Nădăjduim că Maica Domnului, care este ocrotitoarea bisericii parohiale și a satului, va duce rugăciunile în fața Tronului ceresc pentru mântuirea sufletelor noastre’, ne-a relatat pr. paroh Marian Nimerincu.

Comentarii Facebook


Știri recente