Trei ierarhi vor sluji la hramul Catedralei arhiepiscopale din Suceava

Pelerini din toată țara sunt așteptați și anul acesta să participe la hramul Catedralei arhiepiscopale din Suceava, care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Programul liturgic dedicat acestei duble sărbători, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou, va începe mâine dimineață și se va încheia vineri, 24 iunie, cu procesiunea cu racla Sfântului, pe străzile din Suceava, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Manifestările religioase în cinstea Sfântului Ioan cel Nou vor începe mâine dimineață la ora 5:30, când sfintele moaște vor fi scoase din Catedrala arhiepiscopală de un sobor de preoți pentru a fi așezate într-un baldachin din curtea sfântului lăcaș. Vor urma citirea Acatistului Sfântului Ioan cel Nou în Catedrala arhiepiscopală, slujba Ceasurilor și Sfânta Liturghie. Mâine seară de la ora 18:00, pe o scenă amenajată în curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va săvârși slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Vineri, 24 iunie, de la ora 6:00 se vor oficia Taina Sfântului Maslu și Agheazma mică, care vor fi urmate de slujba Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul și Acatistului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Pelerinaj prin dreptul bisericilor sucevene

La ora 9:00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și IPS Pimen. După Sfânta Liturghie urmează pelerinajul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală din Suceava – Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – Mirăuți – Biserica ‘Sfântul Dumitru’ – Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ – Catedrala ‘Nașterea Domnului’ – Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Catedrala arhiepiscopală din Suceava.

‘Cea mai veche dintre zilele de cinstire a slăvitului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este 24 iunie. Această sărbătoare este amintită încă de la mutarea sfintelor moaște din Biserica Mirăuților la anul 1589 în Mănăstirea ‘Sfântul Ioan’ (ctitoria lui Bogdan al III-lea și Ștefăniță-Vodă). Mucenicul lui Hristos, Ioan, este puternic mijlocitor la Dumnezeu și ajutător al celor ce aleargă la sprijinul său. Atât în trecut, cât și astăzi se petrec nenumărate minuni, astfel încât evlavia credincioșilor față de Sfântul Ioan cel Nou nu are margini. Mii de credincioși din Suceava și din alte colțuri ale țării sunt așteptați să participe la hramul tradițional al Catedralei ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a declarat pr. Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente