Trei ierarhi la hramul bisericii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț

Ieri, 5 august 2012, când Biserica noastră l-a prăznuit pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai iubiți sfinți români, biserica Seminarului Teologic Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț și-a sărbătorit hramul, în prezența IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și a PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de preoți profesori ai seminarului, de stareți și starețe ale mănăstirilor din împrejurimi și de numeroși credincioși.

Sărbătoarea bisericii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, care și-a prăznuit ieri ocrotitorul, a fost prima din triada zilelor închinate sfinților nemțeni. Peste o mie de credincioși au participat la slujba Aghezmei, la slujba Sfântului Maslu, a Acatistului Sfântului și la Sfânta Liturghie, săvârșite pe podiumul din fața bisericii-paraclis a seminarului, lăcaș ce poartă hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Evenimentul, potrivit Ziarului Lumina, s-a bucurat de prezența a trei ierarhi: Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de numeroși preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi și absolvenți ai seminarului.

Anul acesta, sărbătoarea bisericii seminarului nemțean a fost întregită de două hirotonii, săvârșite de IPS Teofan și IPS Serafim. Diaconul Leonardo Atudorei a fost hirotonit preot pe seama parohiei Bahlui din comuna Cotnari, Protopopiatul Hârlău, iar monahul Justinian Iojă, viețuitor al Mănăstirii Neamț, a fost hirotonit ierodiacon.

La începutul cuvântului de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Serafim a vorbit despre familia pr. Ioan Mihoc, directorul seminarului nemțean, rememorând câteva momente ce-l leagă de aceasta și totodată de seminarul teologic de la Neamț. ‘Acum patru ani în urmă, împreună cu Înalt Preasfințitul Teofan, am slujit în această biserică numai pentru familia părintelui Ioan Mihoc, fiind prezentă și mama părintelui, acum în vârstă de 92 de ani. Atunci am realizat ce familie binecuvântată am în fața mea, toți membrii ei, copiii, nepoții și strănepoții, fiind în număr de peste 150’, a relatat IPS Serafim.

‘Credința este mâna noastră în mâna lui Dumnezeu’

În continuare, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord a explicat pericopa evanghelică a zilei, subliniind necesitatea unei credințe reale și veridice, văzută ca legătură între om și Dumnezeu. ‘Privind cu ochii inimii icoana mâinii lui Hristos Dumnezeu întinsă spre Petru în marea învolburată, ne dăm seama ce este credința, anume această legătură, această mână a noastră în mâna lui Dumnezeu. Dacă noi vom avea conștiința că suntem mereu în mâna ocrotitoare și binefăcătoare a lui Dumnezeu, atunci ne putem considera salvați. Păcatul nostru este că nu știm să ne raportăm la Dumnezeu, că nu ne amintim de legătura noastră cu Cel ce ne-a creat. Trebuie însă să fim conștienți că, în toate momentele, Dumnezeu e prezent real și viu și trebuie să simțim acest lucru ca pe o mare mângâiere, ca pe o mare nădejde. Dacă vom proceda în felul acesta, nu vom simți frica, teama și grija zilei de mâine’, a spus IPS Serafim.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a adresat un cuvânt credincioșilor prezenți, în care a vorbit despre viața Sfântului Ioan Iacob, model de trăire pentru fiecare dintre noi: ‘În slujba Utreniei săvârșită astăzi, s-a rostit rugăciunea: Sfinte Părinte Ioane, roagă-te pentru noi, fiii tăi, învățându-ne a ne smeri și a ierta, iar în altă parte a canonului s-a rostit rugăciunea: Sfinte Ioane, învață-ne pe noi a iubi și a ne ruga. Așadar, în această zi, sufletul omului cuprins de dorul lui Dumnezeu, recunoscându-și neputința și păcatele, se roagă celui prăznuit astăzi să-i dăruiască tocmai darurile pe care Sfântul Ioan Iacob le-a primit de la Dumnezeu, căci viața Sfântului prăznuit astăzi a fost dedicată în totalitate lui Dumnezeu, în străduința dobândirii smereniei, a iertării celorlalți, a iubirii și a rugăciunii. Dacă privim însă în sufletele noastre cu sinceritate, vom observa că tocmai aceste patru lucruri ne lipsesc și de aceea se cuvine să-i cerem Sfântului Ioan, în această zi, Preacuratei Maicii Domnului, în toate zilele, și sfinților lui Dumnezeu, în toate clipele vieții noastre, ca prin rugăciunile lor să primim și noi aceste virtuți’.

La final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului nemțean, a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor prezenți pentru împreuna rugăciune și împreuna slujire, dăruindu-le celor trei ierarhi, în semn de prețuire, câte o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Sărbătoarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț s-a încheiat cu procesiunea ierarhilor și a preoților slujitori pe câmpia din fața bisericii, unde s-au săvârșit rugăciuni de ploaie, și cu o agapă, unde au participat toți credincioșii prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente