Trei biserici din județul Botoșani au primit veșmântul sfințirii

La sfârșitul săptămânii trecute, trei biserici din județul Botoșani au fost sfințite, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. La aceste slujbe, care au fost urmate de Sfânta Liturghie, au participat sute de credincioși, deși vremea a fost ploioasă, iar temperaturile scăzute.

Biserica cu hramurile ‘Izvorul Tămăduirii’ și ‘Sfântul Ierarh Spiridon’ din incinta Căminului de Bătrâni Leorda, Protopopiatul Dorohoi, a fost târnosită ieri de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Deși vremea a fost ploioasă și rece, preoții și credincioșii din mai multe parohii ale județului Botoșani și din alte zone ale țării au venit la acest eveniment solemn. La sfârșitul Sfintei Liturghii, săvârșită pe un podium special amenajat, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre semnificațiile textelor (Apostol și Sfânta Evanghelie) citite în timpul slujbei. Părintele Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, a amintit că piatra de temelie a bisericii sfințite a fost pusă în anul 2002 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar lucrările propriu-zise au fost demarate doi ani mai târziu. ‘În jurul acestui sfânt lăcaș nu este parohie, iar părintele Mihai Popa, misionar de caritate în cadrul Căminului de Bătrâni Leorda, nu a avut enoriași care să-l ajute la aceste lucrări. Construcția bisericii s-a realizat prin osârdia părintelui misionar Mihai Popa, ajutat fiind de preoți, prieteni sau credincioși’, a spus pr. protopop Stelian Ciurciun. Părintele misionar Mihai Popa și-a îndreptat gândul de recunoștință față de ‘oamenii de bună credință’ din toată țara, care au contribuit la ridicarea Bisericii ‘Sfântul Ierarh Spiridon’ a Căminului de Bătrâni Leorda. ‘Prin sfințirea oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, acest sfânt lăcaș a devenit poartă către cer, care are menirea să mântuiască sufletele oamenilor’, a accentuat pr. Mihai Popa.

Sfințirea bisericii parohiei Manolești Vale, Protopopiatul Botoșani

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a sfințit sâmbătă, 8 octombrie, Biserica ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ din parohia Manolești Vale, Protopopiatul Botoșani. Pe o scenă amenajată în curtea sfântului lăcaș a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfinția Sa, alături de un sobor de 30 de preoți și diaconi. Cei peste 500 de credincioși prezenți s-au rugat în timpul celor două slujbe după ce s-au închinat în sfântul altar. La final, părintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, a remarcat că Dumnezeu a rânduit ca în ziua sfințirii Bisericii ‘Sfântul Ilie’ din Manolești Vale să reverse ploaie, după aproape trei luni de secetă. Înalt Preasfințitul Teofan a amintit în cuvântul rostit că lui Dumnezeu Îi mulțumim prin faptul că păstrăm dreapta credință ortodoxă.

‘Acesta este cel mai mare dar pe care Hristos, prin sfinții apostoli, prin mucenici, prin pustnici, prin vrednicii preoți de parohie și prin creștinii adevărați din parohii, îl așază în fața noastră. Credința adevărată este manifestată prin post, prin rugăciune, prin nașterea de prunci, prin zidirea de mănăstiri și biserici, prin dragoste de neam și de țară’, a explicat IPS Teofan. Părintele paroh Mihai Marian Macuc a amintit că ideea construirii unei biserici în parohia Manolești Vale a aparținut încă din anii â70 vrednicului de pomenire preot Toader Irimia. ‘Părintele Toader Irimia, fost paroh al parohiei Pacea, a adus aici câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaș. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria Călin’, a explicat pr. paroh. În continuare au fost acordate ranguri bisericești celor patru preoți care au coordonat sau sprijinit lucrările. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a citit la finalul Sfintei Liturghii o rugăciune de dezlegare. Construcția lăcașului de închinăciune din Manolești Vale s-a realizat prin contribuția credincioșilor și prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor și turnarea temeliei), a părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiș), a părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolților, finisarea exteriorului și pregătirea pentru pictură), și a părintelui paroh Mihai Marian Macuc (pictarea, înfrumusețarea și dotarea bisericii cu obiecte necesare desfășurării sfintelor slujbe). Mare parte a materialelor de construcții au fost obținute prin jertfa părintelui Marcel Bizubac de la parohia Valea Arini, județul Neamț.

Resfințire de biserică la Unțeni, Protopopiatul Săveni

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit ieri Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din parohia Unțeni, Protopopiatul Săveni. Programul liturgic a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi. Sfântul lăcaș a fost ridicat în anul 1878 de familia boierului Cosmovici (Constantin, Eufrosina și fiul lor, Vasile). Lucrările de restaurare și reconsolidare la acest lăcaș de închinăciune au început în urmă cu zece ani, atât la interior, cât și la exterior. ‘S-a realizat pictura în tehnica frescă în stilul neobizantin, s-a înlocuit pardoseala, s-au montat geamuri termopan, s-au înlocuit ușile de acces, s-a realizat un sistem dublu de încălzire (sobe și centrală termică), au fost restaurate policandrele existente, s-au cumpărat obiecte de cult. Curtea bisericii a fost betonată, împrejmuindu-se cu gard și porți noi. S-au mai construit o casă praznicală, lumânărarul și o fântână. Concomitent s-a ridicat casa parohială’, a amintit pr. paroh Constantin Dolhăscu.

Comentarii Facebook


Știri recente