Trei arhierei au târnosit mănăstirea de la Sita Buzăului, Covasna

Biserica mănăstirii de la Sita Buzăului, din județul Covasna, a fost sfințită la praznicul Schimbării la Față de trei arhierei și peste 50 de preoți, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Transilvania. Sărbătoarea românilor din această parte a țării a adunat sute de pelerini din întregul Ardeal și de mai departe.

La slujba de târnosire, soborul de arhierei a fost format din Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, IPS Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Soborul de preoți a numărat peste 50 de preoți din Episcopia Covasnei și Harghitei, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Timișoarei și alte eparhii. Biserica a fost târnosită după întreaga rânduială, asemenea și Sfinta Masă, pictura și icoanele de pe catapeteasmă.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în fața paraclisului de la corpul de chilii, credincioșii având posibilitatea să intre în acest răstimp în Sfântul Altar pentru a se închina.

Înainte de începerea slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu le-a explicat credincioșilor întreaga rânduială de la sfințirea unei biserici. La Sfânta Liturghie, IPS Arhiepiscop Ioan a tâlcuit Evanghelia citită la praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos.

‘Dialogul dintre Hristos și cei doi profeți ai Vechiului Testament a avut loc, după litera Scripturii, pe Muntele Taborului. Dar vă spun că acest dialog a avut loc în Rai, pentru că Raiul este acolo unde se află Hristos. Muntele Taborului pentru acel moment era Raiul și Hristos grăia în Rai cu ei. De aceea, trebuie să avem nădejde și să cinstim sfinții canonizați ai Bisericii noastre și ai Bisericii universale, pentru că ei grăiesc astăzi în Rai cu Hristos’, a subliniat IPS Arhiepiscop Ioan.

Ierarhul și-a exprimat recunoștința față de toți binefăcătorii mănăstirii. IPS Arhiepiscop Ioan a mulțumit celor doi ierarhi invitați, preoților prezenți și obștii monahale pentru organizarea sărbătorii. Cuvintele de felicitare și de binecuvântare ale IPS Mitropolit Laurențiu au încheiat manifestările.

‘Un simbol al unității credincioșilor ortodocși români’

Mănăstirea de la Sita Buzăului, unde viețuiesc 20 de maici, este cunoscută în zonă ca un Tabor al românilor ortodocși. Situată la altitudinea de 700 de metri, în depresiunea intracarpatică de la ‘Cotul cel Mare’, mănăstirea zidită cu multă trudă în anii de după Revoluția din 1989 a devenit ‘un simbol al unității credincioșilor ortodocși români din Covasna și Harghita, precum și a fraților întru credință și neam de pretutindeni’, după cum consemnează hrisovul de la sfințire.

Frumusețea locurilor de la extremitatea sudică a județului Covasna i-a deteminat în 1997 pe Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei și pe parohul de la Sita Buzăului, actualul protopop de Întorsura Buzăului, părintele Florin Tohăneanu, să întemeieze mănăstirea pe terenul donat de familia Gheorghe și Maria Muscalu. În 2000, a venit duhovnic la mănăstire părintele Ghenadie Trif, de la Mănăstirea Frăsinei, iar în 2001 a fost numită stareță monahia Loida Iovănesc.

Biserica sfințită luni, 6 august, a fost zidită în 2002-2004. Prima Liturghie a fost oficiată pe 19 decembrie 2004, iar pictura a fost realizată în 2007-2010 de o echipă condusă de pictorul Vasile Buzuloi.

Comentarii Facebook


Știri recente