Trei arhierei au sfințit biserica de la Lunca Banului, Mehedinți

Biserica de la Lunca Banului – Mehedinți a fost sfințită Duminică, 24 iunie 2012, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. La acest moment istoric pentru comunitatea de la Lunca Banului, a fost prezent Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Irineu, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și cu Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gurie, după cum ne informează Catalin Cernatescu, Redactor stiri Episcopia Severinului si Strehaiei.

Noua biserică a fost încredința oblăduirii spirituale a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și Sfinților Martiri Brâncoveni.

După slujba de sfințire a bisericii s-a săvârșit Sfânta Liturghie, la finalul căreia preotul paroh a primit rangul de iconom stavrofor iar cei care au contribuit substanțial la ridicarea Bisericii au primit diplome de recunoștință.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit la finalul slujbei despre importanța instituției bisericești în comunitățile ortodoxe:

„Astăzi, cu ajutorul bunului Dumnezeu, am săvârșit această târnosire a bisericii din localitate, cu osteneala și nevoința tuturor celor care au contribuit la înălțarea Casei lui Dumnezeu, pe care Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o și Duhul Sfânt a sfințit-o. Biserica pentru noi, ortodocșii, reprezintă inima vieții și existenței noastre. Așa cum nu ne putem imagina un om fără inimă, la fel nu ne putem imagina o comunitate creștină ortodoxă fără biserică, ăpentru că biserica este atât mama noastră care ne hrănește, ne crește și ne întărește, cât și locul din care primim viața creștină. Din inimă se pulsează spre toate organele trupului sângele necesar vieții. Din biserică se revarsă către toți credincioșii lucrarea Duhului Sfânt, care sfințește, tămăduiește, crește și desăvârșește pe tot omul care vine în lume. În biserică venim și ne botezăm, ne naștem din nou din apă și din Duh, în biserică ne spovedim, în biserică ne cununăm ca să întemeiem o familie, și tot în biserică ne aduc rudele și prietenii pe ultimul drum, ca să luăm dezlegare de păcate și intrarea în Împărăția lui Dumnezeu. Aici suntem pomeniți la sfintele slujbe și parastase, ca sufletele noastre să se odihnească cu drepții în Împărăția Tatălui. Așadar, dintre toate clădirile dintr-o localitate, cea mai importantă este biserica. La ea privim ori de câte ori suntem în suferințe și dureri, întristări și necazuri. Alergăm spre ea fiindcă suntem convinși că este Casa lui Dumnezeu, după spusele Mântuitorului. ”

De asemenea, Preasfințitul Părinte Nicodim i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în construirea lăcașului de cult: ” Se cuvine să îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat ca biserica începută în anul Sfântului Nicodim, 2006, aici, la Lunca Banului, să fie acum terminată, pictată, împodobită și târnosită de către Înaltpreasfințitul Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei. Să ne bucurăm și să ne rugăm împreună! În numele Episcopiei Severinului și Strehaiei, vă felicităm pe toți cei care ați fost alături de părintele Petre Birceanu pe tot parcursul derulării lucrărilor. Dumnezeu să răsplătească pe fiecare dintre sprinitorii și ctitorii bisericii acesteia, cu darurile Sale cele bogate! ”

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei în ziua de 31 iulie 2006, după cum reiese din Actul de Sfințire.

Construirea sfintei biserici, pictura interioară, amenajarea cu mobilier sculptat, executarea finisărilor exterioare, acoperirea cu tablă de cupru, amenajarea curții interioare, împrejmuirea cu gard de piatră și cu racle metalice, s-au realizat între anii 2006-2010 cu ajutorul enoriașilor din satul Lunca Banului, al altor donatori, precum și cu sprijinul Primăriei Strehaia, al Secretariatului de Stat pentru Culte și al Domnului Frâncu Ion, prin stăruința și purtarea de grijă a preotului paroh Petre Birceanu.

Sfântul lăcaș a fost împodobit cu toate obiectele de cult și odăjdiile necesare ritualului liturgic, iar în curtea interioară a fost construită o fântână.

Comentarii Facebook


Știri recente