La 2 aprilie 2005 a trecut la cele vesnice papa Ioan Paul al II-lea. Avea aproape 85 de ani. Karol Jozef Wojtyla s-a nascut la 18 mai 1920, in orasul polonez Wadowice, intr-o familie modesta. Fiu al unui ofiter in retragere, si-a pierdut mama cand avea doar 9 ani. Dupa absolvirea liceului s-a inscris la cursurile Facultatii de Litere si Filozofie a Universitatii din Cracovia. Din 1942 a urmat studii universitare de teologie la Cracovia, iar patru ani mai tarziu a fost hirotonit ca preot romano-catolic. A fost trimis la Vatican si a obtinut doctoratul in teologie. Reintors in Polonia, a devenit doctor in filozofie, profesor universitar, in 1964, arhiepiscop de Cracovia si, in 1967, cardinal. Imediat dupa trecerea la cele vesnice a papei Ioan Paul I, Wojtyla a fost ales si incoronat ca papa la 22 octombrie 1978. Era primul papa polonez, dar si primul care venea dintr-o tara comunista, numirea lui fiind considerata o provocare a Occidentului, iar un semnal a fost atentatul din 13 mai 1981, din care papa a scapat cu viata dupa ce a fost impuscat de turcul Mehmet Ali Agca. Papa Ioan Paul al II-lea a calatorit in peste o suta de tari, fiind primul papa care a vizitat o sinagoga, dar si primul papa care a vizitat Romania, in mai 1999. Boala, dar si varsta, l-au doborat in cele din urma. Prin intreaga sa activitate, papa Ioan Paul al II-lea a incercat sa-i ajute pe credinciosii romano-catolici si lumea intreaga sa evite violenta – o preocupare inradacinata in dramele pe care le-a trait in anii formarii sale teologice si pastorale.
Sfântul Sinod: Primele decizii din 2021
În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod l-a ales prin vot…
Factobox: Schitul Prodromu, ctitorie românească. Alte contribuții românești în Sf. Munte Athos și semnificația lor
Partea de răsărit a Muntelui Athos, în care se găsește Schitul Prodromu, este o zonă foarte liniştită şi bogată în peşteri, preferată de sihaştrii români din vechime. Prezentăm o istorie a așezământului românesc din Sfântul…
Personalităţile înhumate în cimitirele din Eparhia Caransebeşului vor fi evidenţiate într-un volum omagial
Episcopia Caransebeșului intenționează să editeze un dicționar al personalităților înhumate în incinta cimitirelor parohiale din eparhie. Volumul urmează să fie publicat spre sfârşitul anului, anunţă episcopia. Iniţiativa face parte din programul eparhial dedicat anului comemorativ…
Episcopul vicar ales Nichifor Botoşăneanul despre arhierie: „Este cea mai grea și înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”
„Această slujire o consider a fi cea mai grea și cea mai înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”, a spus arhim. Nichifor Horia după alegerea sa în demnitatea de arhiereu şi a…
Primele declarații ale Arhiereului vicar ales al Devei: Datoria noastră este să fim alături de oameni
Arhim. Nestor Dinculeană și-a exprimat gândurile după alegerea sa ca Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei şi a subliniat datoria slujitorilor Bisericii faţă de păstoriţii lor. Pentru început, el şi-a manifestat „smerita recunoștință și…