Trei ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie

În Catedrala arhiepiscopală din Galați a fost marcată ieri împlinirea a trei ani de la istoricul moment al înălțării Eparhiei Dunării de Jos în rang de Arhiepiscopie, precum și al conferirii rangului de arhiepiscop chiriarhului Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Casian Crăciun, informează „Ziarul Lumina”. Sărbătoarea a fost prefațată încă din ajun prin organizarea la Seminarul Teologic ‘Sfântul Apostol Andrei’ a unui colocviu dedicat personalității și operei Sfântului Antim Ivireanul, iar la Biblioteca Județeană V. A. Urechia a fost vernisată expoziția de carte și stampe de epocă intitulată sugestiv: ‘Cartea românească – dar culturii și limbii române. Întru cinstirea Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul’.

Manifestările dedicate momentului aniversar au continuat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a Privegherii în Catedrala arhiepiscopală din Galați de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți din administrația eparhială și din municipiu, la care au participat numeroși credincioși.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din Administrația eparhială, membri ai Consiliului eparhial, preoți protoierei, precum și alți clerici din eparhie, fiind invitați în chip cu totul special preoții slujitori din cadrul instituțiilor de învățământ și asistență socială. Au fost de asemenea prezenți membrii Adunării eparhiale a Dunării de Jos și reprezentanții autorităților locale din cele două județe – Galați și Brăila.

Înalt Preasfinția Sa a arătat că ‘cetățile de la Dunărea de Jos cinstesc viața, mai ales prin lucrările culturale ale Sfântului Antim Ivireanul, prin lucrările spiritual-duhovnicești, și mai ales social-filantropice. Programul Sfântului Antim ne scoate întotdeauna la liman atât din criza sufletească, cât și din cea umană și economică’.

Din inițiativa ierarhului au fost invitați numeroși credincioși din parohiile sărace ale eparhiei, însoțiți de preoții lor. La final, Înalt Preasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului pentru vrednicii de pomenire arhierei înaintași în tronul de la Dunărea de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente