Trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist a intristat intreaga ortodoxie romaneasca

Regretul tristei vesti a trecerii la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist a fost impartasit de toti credinciosii care l-au cunoscut si de intreaga ortodoxie romaneasca. Parintele prof. dr. Viorel Sava, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, ne-a vorbit despre personalitatea PF Sale, subliniind calitatea lui de bun liturghisitor: ‘As aseza la loc de frunte faptul si ideea ca PF Parinte Teoctist a iubit cu toata sinceritatea, cu toata puterea si din toata inima Biserica pe care a slujit-o. Personal, consider ca in ultimii ani ai comunismului el a fost patriarhul si persoana providentiala pentru Biserica Ortodoxa Romana, pentru ca numai un om care a trait din copilarie in biserica, in manastire, alaturi de altar si care a savarsit Liturghie de atatea si de atatea ori, putea sluji cu atata daruire Biserica si sa o apere in vremuri atat de vitrege. In al doilea rand, imi amintesc cu mare bucurie de anii de formare de la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, cand Patriarhul Teoctist ne-a creat imaginea unei persoane care se identifica cu slujirea preoteasca. Ne-a vorbit in nenumarate randuri despre Taina Preotiei, despre responsabilitatile si greutatile preotiei, si am inteles din cuvantul si din lucrarea PF Sale ca se contopea cu aceasta taina mare la care Dumnezeu l-a chemat si la care Dumnezeu l-a facut partas. In al treilea rand, as scoate in evidenta calitatea de mare si de neintrecut liturghisitor. A fost un om deosebit de talentat. In prezenta PF Sale, Liturghia era o imagine a Imparatiei lui Dumnezeu. In al patrulea rand, din punctul de vedere al dascalului de Teologie nu pot sa nu subliniez faptul a iubit si s-a implicat foarte mult si responsabil in invatamantul romanesc. As sublinia in mod deosebit faptul ca a pastrat in toata curatia si in toata gingasia evlavia pe care a mostenit-o de la mama pe care dansul a iubit-o din toata inima si la care a facut referire de nenumarate ori prin cuvantul pe care l-a adresat credinciosilor’.

Pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, rememoreaza cu o profunda emotie momentele in care l-a cunoscut pe PF Parinte Patriarh Teoctist si considera ca personalitatea PF Sale a fost aceea a unui parinte iubitor, personalitate ce i-a coplesit pe toti cei care l-au cunoscut: ‘Am avut sansa fericita de a fi in preajma PF Parinte Teoctist. Il cunosc din timpul studentiei mele, m-am bucurat totdeauna de vorba buna si de pretuirea PF Sale. L-am cunoscut pe cand eram doctorand la Bucuresti, iar dupa aceea l-am avut ca si povatuitor, ca si parinte duhovnicesc pe cand era episcop la Arad. Eram pe atunci profesor si mai apoi director la Seminarul Teologic din Caransebes, ne-a vizitat adeseori, intotdeauna a venit cu o atentie care sa ne bucure sufletele. A fost o vreme si loctiitor de mitropolit al Ardealului si imi aduc aminte cu cata intelepciune a si rezolvat unele probleme’.

Credinciosii din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, ca dealtfel credinciosii din toata tara, deplang trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist. Parintele Dragos Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, si-a exprimat regretul in numele tuturor credinciosilor din aceasta Arhiepiscopie: ‘Si in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, in toate bisericile se fac slujbe de pomenire in cinstea PF Parinte Patriarh Teoctist. Foarte multi dintre credinciosii acestei eparhii, la primirea acestei vesti, au ramas tristi, manifestandu-si respectul pe care il poarta pentru Parintele Patriarh. Cu totii, si cler si popor, ne exprimam durerea, insa PF Sa va ramane pentru noi toti o stea luminoasa pe bolta spirituala a Bisericii si va veghea cu aceeasi noblete sufleteasca, noi ne vom ruga pentru odihna sufletului sau, iar pomenirea lui se va face din neam in neam’.

Comentarii Facebook


Știri recente