Trasee și rute de transport spre Dealul Patriarhiei

Zilele de pelerinaj și închinare la cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou și ale celorlalți sfinți aduse la București aduc în Capitală zeci de mii de credincioși din toate colțurile țării. Pentru aceștia prezentăm un mic ghid de orientare prin București.

Unul dintre cele mai importante „terminale-călători” pentru intrarea în București pe calea ferată este Gara de Nord. Pelerinii care ajung aici au la dispoziție, pentru a ajunge în zona Pieței Unirii, la poalele Dealului Patriarhiei, mai multe posibilități, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Cel mai rapid mijloc este metroul. Astfel, pe magistrala 1, traseul de la Gara de Nord la Piața Unirii pleacă din Gara de Nord 1, trece prin stațiile Basarab, Crângași, Petrache Poenaru, Grozăvești, Eroilor, Izvor și ajunge la Piața Unirii 1. Un alt mijloc de transport îl constituie transportul RATB. Linia 123 la ducere pleacă de la Gara de Nord, Str. Witting, Calea Plevnei, Str. Constantin Noica, Pod Cotroceni, Splaiul Independenței, Piața Unirii, Bd. Unirii, Str. Lucian Blaga, Calea Vitan, Bulevardul Energeticienilor, C.E.T. Sud – Vitan. La întoarcere pleacă de la C.E.T. Sud – Vitan, Bulevardul Energeticienilor, Calea Vitan, Str. Lucian Blaga, Bulevardul Unirii, Piața Unirii, Splaiul Independenței, Piața Operei, Splaiul Independenței, Str. Constantin Noica, Calea Plevnei, Șos. Orhideelor, Bulevardul Dinicu Golescu, Gara de Nord. Din Gara Basarab se poate ajunge în Piața Unirii cu metroul pe același traseu Magistrala 1 sau cu autobuzul 133. Pentru trenurile care vin de la Oltenița în Gara Titan Sud cel mai la îndemână mijloc de transport până în Piața Unirii este metroul de pe Magistrala 1 pe traseul Pantelimon – Republica – Costin Georgian – Titan – Nicolae Grigorescu – Dristor 1 – Mihai Bravu – Timpuri Noi – Piața Unirii 1.

De la Gara Progresul situată pe Șoseaua Giurgiului, alături de autogară, se poate ajunge aproape de zona Patriarhiei, adică în Piața Sfântul Gheorghe cu tramvaiul 7 pe traseul: C.F.R. Progresul, Șos. Giurgiului, Piața Eroii Revoluției, Șoseaua Viilor, Str. Dr. C-tin. Istrate, Str. 11 Iunie, Bd. Regina Maria, Piața Unirii. Tot de aici pleacă și autobuzul 116, care are traseul: Gara Progresul, Șos. Giurgiului, Strada Luică, Bulevardul C-tin. Brâncoveanu, Șos. Olteniței, Piața Eroii Revoluției, Calea Șerban Vodă, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Piața Unirii, Bd. Unirii, Bd. Mircea Vodă, Bd. Corneliu Coposu, Piața Sf. Vineri.

De la Gara Obor se poate ajunge la Patriarhie cu metroul din stația Obor sau „cu legătură”, cu troleul 69 cu plecarea din stația Baicului, Strada Gării Obor, Bulevardul Ferdinand I, Bulevardul Carol I, Piața Rosetti, Piața Universității, Bulevardul Regina Elisabeta până la Piața Operei. Apoi se poate lua autobuzul 123 până la Piața Unirii.

Sfaturi pentru cei care vin cu autobuzul

O altă categorie de „porți de acces” în București sunt autogările.

Din Autogara Militari aflată în apropierea Bulevardului Iuliu Maniu, pe Strada Valea Cascadelor, se poate ajunge în Piața Unirii cu ajutorul metroului pe Magistrala 3 din stația Păcii pe traseul Gorjului – Lujerului – Politehnica – Eroilor – Izvor – Piața Unirii. Cu autobuzul 136 din stația Strada Valea Cascadelor, Bd. Iuliu Maniu, Piața Leul, Bd. Geniului, Piața Danny Huwe, Străpungerea Răzoare, Șos. Pandurilor, Cal. 13 Septembrie, Bd. Libertătii, Str. Izvor, Str. B.P. Hasdeu, Spl. Independenței, până la stația Pod Izvor și de aici cu 123 până la Piața Unirii. De la Autogara Băneasa, situată în nordul Capitalei, pe Strada Ion Ionescu de la Brad, în apropiere de DN1, se poate ajunge în zona de pelerinaj cu autobuzele 783. Acestea circulă în regim de curse rapide inclusiv noaptea de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, Șoseaua București – Ploiești, Piața Presei Libere, Șoseaua Kisseleff, Piața Arcului de Triumf, Piața Victoriei, Bd. Lascăr Catargiu, Piața Romană, Bd. G-ral. Ghe. Magheru, Bd. Nicolae Bălcescu, Piața Universității, Bd. I.C. Brătianu, Str. Halelor, Piața Unirii.

Autogara Rahova este situată pe Calea Alexandriei. Cea mai bună relație spre Catedrala patriarhală este tramvaiul 32 cu traseul: Depoul R.A.T.B. Alexandria, Șoseaua Alexandriei, Calea Rahovei, Bulevardul George Coșbuc, Bulevardul Regina Maria, Piața Unirii. De la Autogara 13 Septembrie se poate ajunge în Piața Sfânta Vineri sau Piața Unirii cu autobuzul 385 care vine din zona Ghencea și are o stație, Calea 13 Septembrie, aproape de autogară, Piața Arsenalului, Strada Izvor, Bulevardul Libertății, Splaiul Independenței, Piața Unirii, Bulevardul Corneliu Coposu, Piața Sfânta Vineri. Autogara București-Constanța (Strada Pârcălabul Baldovin) se află în apropierea Gării de Nord. De aici se pot folosi mijloacele de transport din zona gării: metroul și autobuzele 123. De la autogara IDM Basarab Kennedy, aflată în apropierea Pasajului Basarab, cel mai rapid se poate ajunge în zona Unirii cu metroul. De la autogara C&I aflată în sectorul 2 pe strada Ritmului nr. 35 se ajunge în Piața Sfânta Vineri cu tramvaiul 14 pe traseul Granitul S.A., Șoseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, Strada Traian, Calea Călărașilor, Bulevardul Corneliu Coposu, Piața Sfânta Vineri.

Tarifele pentru RATB și metrou

Pentru transportul de suprafață, cardul ACTIV nominal costă minimum 15 lei, iar suma maximă este de 50 lei. Pentru cardul ACTIV nenominal, valoarea minimă a portofelului electronic este de 2,6 lei, iar cea maximă este de 50 lei, necondiționat de existența unui alt titlu de transport.

Prețul unei călătorii RATB este: 1,3 lei – pe linii urbane, 3,5 lei – pe linii expres, 1,5 lei – pe linii preorășenești.

Pentru metrou – cartela „2 călătorii” costă 4,00 lei, cartela „10 călătorii” 15,00 lei, cartela „abonament zilnic” 6,00 lei.

Comentarii Facebook


Știri recente