Trăirea Sfintelor Taine și familia preotului

Atelierul de formare pentru preoții recent hirotoniți, desfășurat la Centrul Social-Cultural ‘Sfântul Ilie’ din Miclăușeni, județul Iași, a continuat miercuri și joi cu seminarii în care s-a discutat despre Sfintele Taine și Sfânta Liturghie și despre familia preotului în comunitatea parohială. Invitații celor două zile de dialog au fost arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, și pr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași.

Castelul Sturdza din Miclăușeni găzduiește în aceste zile Programul de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor, proiect desfășurat la inițiativa și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Miercuri, 29 august, invitatul preoților participanți a fost arhim. Nichifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, care a susținut mai multe prelegeri, urmate de sesiuni interactive, privitoare la trăirea Sfintelor Taine și a Sfintei Liturghii de către slujitorii sfintelor altare. În deschiderea cuvântului adresat participanților la atelierul de formare, după cum ne informează Ziarul Lumina, arhim. Nichifor Horia a subliniat faptul că ‘tot ceea ce trăim, și în special modul în care ne comportăm, are o dimensiune cosmică. De aceea, este foarte important ca momentele din cadrul slujbelor să fie dublate de o stare de spirit adecvată’. Prelegerea a continuat cu explicații privitoare la Taina Sfântului Botez, a Sfintei Cununii, a Sfintei Împărtășanii și a Sfintei Spovedanii. În cazul Tainei Botezului, părintele arhimandrit a arătat că, dacă este posibil, acesta poate fi săvârșit în cadrul Sfintei Liturghii, în momentul Vohodului cu Evanghelia, în felul acesta, ea devenind un eveniment al comunității, și nu un eveniment privat, că este necesară catehizarea credincioșilor înainte de Sfântul Botez și că nașii sunt în fața lui Dumnezeu tot așa cum sunt garanții în fața instituțiilor bancare, pentru cei ce fac împrumuturi. În cazul Tainei Sfintei Cununii, s-a vorbit despre problema cununiilor mixte, în care este recomandat apelul la autoritatea ierarhului, ca obligație canonică și administrativă, și s-a evidențiat faptul că tactul pastoral, pastorația și iconomia, în cazul unor credincioși care nu sunt ortodocși, nu se fac prin oferirea Sfintei Împărtășanii, ci prin discuție și dialog. S-a afirmat totodată faptul că, înainte de oficierea Tainei Cununiei, catehezele sunt foarte importante, acestea putând fi anunțate și printr-o foaie parohială.

În ceea ce privește Taina Sfintei Împărtășanii, arhim. Nichifor Horia a subliniat faptul că pentru credincioșii care doresc să se împărtășească mai des este bine să se cerceteze dacă această intenție este întemeiată de o dorință intensă de a-și uni viața cu Hristos, întrucât Sfânta Împărtășanie presupune un examen al conștiinței. S-a explicat totodată că prin această cercetare nu trebuie oprit avântul sau evlavia celor care doresc să se împărtășească mai des.

În încheiere, invitatul a vorbit despre Taina Sfintei Spovedanii, arătând că pentru cei aflați la începutul spovedaniei, întrebările sunt de mare ajutor, că mărturisirea nu trebuie redusă la contabilizarea relelor și a păcatelor și că nu este potrivit ca oamenii să fie chemați la spovedanie, dacă nu sunt totalmente pregătiți.

Joi, 30 august, preoții prezenți la atelierul de formare de la Miclăușeni au participat la mai multe seminarii și ateliere de facilitare susținute de pr. Dragoș Bahrim, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași. Părintele director a abordat temele intitulate ‘Eu și familia mea. Perspectivele unei familii de preot în lumea de azi’, despre ‘Influența duhovniciei personale în propria familie – limitele implicării duhovnicului. Abuzuri de putere’ și despre ”Preoția’ soției preotului și familia preotului în comunitatea parohială’, arătând că nu se poate face o preoție de mir autentică, neglijând viața familială, că familia preotului nu trebuie implicată în toate aspectele ce vizează activitatea preotului, că împărtășirea din același potir este esențială pentru unitatea familiei, deoarece, în momentul în care copiii și preoteasa nu se împărtășesc, familia este foarte vulnerabilă și că întreaga familie a preotului trebuie să aibă o viață îmbisericită și să pună în practică ceea ce predică părintele la amvon. În ceea ce privește duhovnicia preotului, pr. Dragoș Bahrim a afimat că duhovnicul trebuie să fie o prezență discretă, care să nu anuleze libertatea fiului duhovnicesc.

Ziua de joi a continuat cu oficierea slujbei Vecerniei în paraclisul ‘Sfânta Macrina’ al Mănăstirii Miclășeni, după care participanții au vizionat un film tematic.

Atelierul de formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor continuă astăzi cu sesiunea susținută de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu privind relația cu tinerii din parohie și exigențele tinereții față de pastorala Bisericii, urmată de discuții privind aspectele pastorației tinerilor cu dependențe și problema plafonării pastorale.

Comentarii Facebook


Știri recente