Traininguri de dezvoltare personală și comunitară, organizate în Arhiepiscopia Iașilor

Fundația „Solidaritate și Speranță”, în colaborare cu Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală din Arhiepiscopia Iașilor, a organizat, în perioadele 28-29 noiembrie, 4-5 decembrie și 7-8 decembrie 2012, trei traininguri despre leadership, lucrul în echipă și dezvoltare comunitară. Participanții sau grupul țintă au fost 15 preoți din parohiile ieșene și 15 elevi din 5 licee din Iași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a găzduit, în perioadele 28-29 noiembrie, 4-5 decembrie și 7-8 decembrie 2012, trei traininguri despre leadership, lucrul în echipă și dezvoltare comunitară, organizate de Fundația „Solidaritate și Speranță”, în colaborare cu Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală din Arhiepiscopia Iașilor. Trainingurile s-au aflat pe lista de activități a proiectului „Alternative pentru participarea activă a tinerilor din comunitățile din Iași”, finanțat de Primăria Iași și desfășurat în parteneriat cu Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Iași, proiect ce își propune creșterea capacității de relaționare și implicare a tinerilor în cadrul comunităților locale din municipiul Iași, prin programe de informare, formare și conștientizare a alternativelor atitudinal-valorice. Participanții la aceste traininguri au fost 15 preoți din Arhiepiscopia Iașilor și 15 tineri elevi din 5 licee din Iași: Liceul Teoretic „D. Cantemir”, Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare”, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „V. Adamachi”, Grupul Școlar „R. Cernătescu” și Liceul Tehnologic „V. Madgearu”.

„Nevoia principală pe care s-a constituit acest proiect cu grupurile țintă propuse este lipsa programelor de formare personală de tineret în școli și comunitățile orașului Iași. Activitatea de voluntariat în școală și comunitate are un rol esențial în formarea adolescentului de azi. Pentru echipa noastră de proiect este important să stimulăm tinerii să participe la orice tip de voluntariat în folosul comunității pentru o cunoaștere de sine și o percepție cât mai realistă a comunității din care face parte. Iar această nevoie de dezvoltare personală poate trezi în timp nevoia lucrării duhovnicești, atât timp cât acest tip de proiecte se desfășoară în pridvorul Bisericii Ortodoxe. Iar în sens general, implicarea în voluntariat are un rol preventiv, anticipând preocupările subversive și distructive din perioada adolescenței”, a declarat Vlad Nedelcu, responsabil al proiectului și secretar al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală din Arhiepiscopia Iașilor.

Trainingurile au mai tratat și probleme legate de dependență versus codependență, dar și de dezvoltarea personală și interpersonală: „Unul din obiectivele proiectului s-a canalizat pe conștientizarea tinerilor candidați la voluntariat de pericolul drogului sau al dependenței. Voluntariatul autentic în Biserica creează o ambianță ostilă consumului de droguri, alcool, internet iresponsabil, pornografie și sexualitate premaritală. De cele mai multe ori aceste preocupări intervin în viața adolescentului pe fondul unor manifestări pasive, a unui comportament plictisit și apatic, mai exact apare în adolescentul care nu a primit dragoste și înțelegere în familie. De aceea, aceste comportamente adictive sunt prezente în comunitățile și familiile cu probleme similare, dar și acolo unde copiii deveniți adolescenți nu au simțit dragostea maternă și paternă. Pentru acest motiv proiectul nostru vine în întâmpinarea acestor posibile probleme, încercând să formeze o echipă de voluntari ai Bisericii care să exprime tânărului și comunității o adolescență autentică care poate fi trăită și simțită prin iubirea lui Hristos”, a mai adăugat Vlad Nedelcu.

Comentarii Facebook


Știri recente