Tradițiile și meșteșugurile, promovate tinerilor de ASTRA Sibiu

Proiectul „Jocul de acasă Transilvania”, demarat de Fundația pentru Meșteșuguri București, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, are ca scop promovarea patrimoniului cultural material și imaterial din Transilvania – zona etnografică a Sibiului – prin mijloacele teatrului de animație.

Proiectul cultural este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și se află la cea de a patra etapă organizatorică, după cercetarea zonelor etnografice Oltenia, Moldova și Banat. Astfel, elevii Școlii Generale cu Clasele I-VIII „Regina Maria” din Sibiu, precum și cei ai Clubului Copiilor din Avrig au avut o întâlnire specială cu tradiția, la sfârșitul lunii octombrie, prin intermediul personajelor interpretate de marionetele îmbrăcate în costum popular din zona Sibiului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

„Proiectul, care își propune promovarea patrimoniului cultural material și imaterial din Transilvania (zona etnografică Sibiu) prin mijloacele teatrului de animație, aflat la cea de a patra etapă organizatorică, după Oltenia, Moldova și Banat, a plecat de la premisa că jocul este cel care ne leagă afectiv de locurile ce definesc cuvântul „acasă”, și tot prin el, copiii noștri pot intra în contact cu emoțiile și realitățile trăite de noi, adulții”, a spus Elena Glăvan, muzeograf în cadrul ASTRA.

Sibienii vor putea juca ei înșiși „Jocul de acasă”, începând cu jumătatea lunii noiembrie, când Muzeul ASTRA va găzdui o expoziție cu prezentarea marionetelor și proiecții video ale spectacolelor de animație din cadrul celor patru etape ale proiectului.

ASTRA pregătește micii meșteșugari

La Complexul Național Muzeal (CNM) ASTRA se derulează proiectul „Sprijinirea dezvoltării artistice a tinerilor prin activități muzeale în municipiul Sibiu”, organizat de Asociația IMC Progess Iași, CNM ASTRA, Asociația științifică MARIS Mureș și Complexul Muzeal Moldova Iași. Proiectul finanțat de Administrația Fondului Cultural Național are ca scop dinamizarea relației dintre CNM ASTRA și tinerii din Sibiu, prin crearea unui spațiu cultural animat, precum și prin activități educaționale non-formale. Un număr de 96 de tineri, cu vârste între 10 și 18 ani, sunt antrenați în activități desfășurate în zona de animație culturală din cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Grupurile de lucru au fost alcătuite pe trei teme specifice meșteșugurilor și tradițiilor culturale românești: pictură, prelucrarea tradițională a lemnului, ceramică și olărit. Atelierele sunt coordonate de Ciprian Ștefan, directorul Muzeului în aer liber (prelucrarea lemnului), Alina Geanina Ionescu, restaurator (pictură), precum și Adrian Scheianu și Lucian Robu – muzeografi (ceramică și olărit). Tinerii beneficiază de dotările necesare exersării meșteșugurilor: cuptoarele și roțile de olar, tejgheaua de tâmplărie, mesele și șevaletele pentru pictură, acestora adăugându-li-se instrumentarul specific. Creațiile realizate de elevi vor fi prezentate într-o expoziție, pe 1 decembrie, când participanții la proiect vor primi diplome, conform Biroului de presă al CNM Astra.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…