Traditii romanesti prilejuite de sarbatoarea Invierii Domnului

Sarbatoarea Invierii Domnului este asteptata cu emotie de catre toti credinciosii ortodocsi din intreaga tara. Pregatirile pentru intampinarea celei mai mari sarbatori a crestinismului au inceput cu cateva saptamani inainte. Credinciosii postesc, isi pregatesc casele si participa la diverse ritualuri religioase care difera de la o zona la alta. In zona Bihorului, pe langa ceremoniile religioase obisnuite, credinciosii tin si alte traditii despre care ne-a vorbit parintele Dumitru Meghesan, protopop de Oradea: ‘Crestinii din Bihor au anumite traditii in aceasta perioada. Sambata aceasta este o Sambata speciala. Oamenii si-au primenit casele si-au primenit sufletele, incat am avut foarte multi la Taina Marturisirii, am avut multi la biserica, si tot astazi se vopsesc ouale. In noaptea de Pasti, cand se scoala oamenii, mai ales fetele tinere se spala pe fata in apa in care s-a tinut un ou rosu, pentru ca sa fie frumoase, sanatoase si sa aiba o culoare binecuvantata tot anul’.

De asemenea, despre cum s-au pregatit crestinii din Bucovina pentru marea sarbatoare a Invierii Domnului ne-a vorbit parintele Mircea Nutu, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor: ‘Intreaga Bucovina este imbracata intr-o binecuvantata haina de sarbatoare. Cu emotii profunde s-a facut pregatirea acestei sarbatori mai intai prin cea duhovniceasca si sufleteasca, prin curatia simtirilor ca sa vedem pe Hristos – Soarele dreptatii din mormant rasarind. Alaturi de aceasta curatie sufleteasca, fiii Bucovinei si fiii Bisericii au pregatit gospodaria si casele pentru intampinarea cu emotie si cu profund respect duhovnicesc a celei mai marete sarbatori, a Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos’.

In zona de sud a tarii, pe langa ceremoniile religioase obisnuite, credinciosii au diferite obiceiuri pe care inca le mai respecta. In acest sens, parintele Mihaita Podaru, protopop de Heresti, ne-a spus ca ‘in zona noastra suntem bogati si sufleteste, datorita acestei mari sarbatori, dar suntem bogati si prin obiceiuri si traditii care s-au pastrat si pe care unele dintre ele le-am reinviat. Fiind comunitate sarbeasca in zona noastra, ne-au ramas niste obiceiuri. Este vorba despre un colind deosebit de frumos facut de o trupa de fete care, imbracate in costum national, merg din casa in casa si colinda in sarbeste. Intr-un fel colinda la tineri casatoriti, si altfel colinda la tineri necasatoriti si la batrani. Acest colind se dezleaga a treia zi de Pasti, cand fetele merg la o apa curgatoare, unde fiecare isi impleteste o cununa din salcie, careia ii da drumul pe apa. Cea care merge mai repede, care ajunge mai departe, este nasa tuturor si este gazda celorlaltor fete care merg la ea, unde se face aceasta dezlegare’.

Comentarii Facebook


Știri recente