Tradiții în Seara de Ajun

Astăzi este ultima zi din Postul Nașterii Domnului, zi cunoscută și ca Ajunul Crăciunului. De seara Ajunului sunt legate multe tradiții, atât creștine, cât și populare. Specifice doar unei anumite zone a țării sau având caracter național, aceste obiceiuri se păstrează de sute de ani, cele mai multe fiind respectate în mediul rural.

„La țară, în satul românesc deja pregătirile erau încheiate, Ajunul nu mai era o zi atât de pregătire cât de întâmpinare a celor care binevestesc Nașterea Domnului și aceștia sunt colindătorii și preotul. Colindătorii colindă dimineața pe Moș Ajun, iar preotul care vine și trebuie să sfințească masa. E o masă specială pe care se pun cele mai bune bucate de post și pregătită special pentru că e o sticlă de vin în mijloc, alimente de post, puțin grâu și colaci pe margine, sunt prezente lumânări. Toate acestea trimit la pregătirea pe care o facem noi la Litie, adică pregătirea acestei mese cu o anumită rânduială”, a spus domul Costion Nicolescu, Etnolog la Muzeul Țăranului Român din Capitală.

Una dintre cele mai populare tradiții legate de seara Ajunului este aceea a colindatului.

„Colindele diferă după locuri pentru că vin din trăirea poporului în preajma Bisericii și sunt de o teologie extraordinară pe care de exemplu Părintele Stăniloae o sublinia și o explica cu foarte multă dragoste și cu foarte multă înțelepciune. Colindele, de asemenea, reprezintă o îmbogățire, o colorare în plus a evenimentului care vine din inspirația poetului popular”, a mai subliniat domnul Costion Nicolescu.

Zi de post aspru, cu rânduieli liturgice speciale, 24 decembrie este și ziua în care preoții merg cu Icoana Nașterii Domnului pe la casele creștinilor. Totodată, Bisericile se pregătesc de sărbătoare, slujitorii Sfintelor Altare pregătesc veșmintele speciale și primenesc lăcașurile de închinare pentru marele Praznic al Crăciunului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…