Tradiții de Sfinții 40 de Mucenici

Printre cele mai cunoscute obiceiuri legate de ziua de 9 martie se numără și cel al „mucenicilor”, colăcei fierți sau copți care amintesc de cei 40 de sfinți martiri uciși în Sevastia Armeniei.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, Laura Jiga Iliescu, Cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor din București: „Este deja o reiterare a gestului sacrificial. Pe de o parte femeia care îi face se sacrifică pe ea însăți prin efortul și truda de a face acest aluat. Pe de altă parte avem de a face cu un sacrificiu vegetal. În folclorul românesc apare frecvent acest motiv al sacrificiului grâului. Acești colaci neapărat sunt unși cu miere. Este o zi în care, spre deosebire de alte zile în care se fac colaci, acum se folosește foarte mult mierea, miezul de nucă și sunt dați de pomană. Se face și colacul numărul 41 care gură, nas, dar nu are ochi. El se numește «uitata» și este oferit copiilor tot pomană pentru cei care au fost uitați de-a lungul anului ce tocmai trecuse în ritualul de pomenire a morților”.

Data de 9 martie marchează, în calendarul popular, sfârșitul iernii și începutul primăverii. În tradiția populară românească, această zi se mai numește și „Porneala plugului”, în vechime existând obiceiul ca de 9 martie țăranii să pornească la arat. Sărbătoarea celor 40 de mucenici este cea în care se încheie „Zilele Babelor”.

Comentarii Facebook


Știri recente