Tradiții de Sfântul Ioan în Țara Făgărașului

Tradițiile vechi, legate de sărbătorile de iarnă, au prins din nou viață la Făgăraș, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul. La Catedrala din localitate, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează TRINITAS TV.

„În Țara Făgărașului există foarte multe tradiții legate de sărbătorile de Crăciun, Anul Nou și Bobotează. În fiecare localitate există ceată de feciori pe lângă ceata de irozi sau cetele de colindători. Ceata de feciori are un program anume, ea se instituie înainte de Crăciun, stă la o gazdă anume și apoi în toate sărbătorile Crăciunului, Anului Nou și Bobotezei fac diferite manifestări în localitatea respectivă. Pentru a întreține aceste tradiții sfinte românești am inițiat acum șapte ani ca la sfârșitul perioadei de activitate a fiecărei cete, atunci când normal cetele se desființează, ele să se adune cu toate în Catedrala din Făgăraș”, a spus ÎPS Părinte Laurențiu.

Manifestările au continuat cu reuniunea cetelor de juni, parada perechilor de juni și junese, urmate de jocurile specifice fiecărei zone etnografice din Țara Făgărașului.

Potrivit tradiției, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul marchează încheierea activității cetelor, care colindă acum pentru ultima dată, urmând să se întâlnească din nou abia la începutul iernii viitoare, de Sfântul Nicolae.

Sărbătoarea a marcat cea de-a VII-a reuniune a cetelor de juni și a adunat cete de tineri din peste patruzeci de localități.

Comentarii Facebook


Știri recente