Tradiții de Sfântul Ioan în Țara Făgărașului

Tradițiile vechi, legate de sărbătorile de iarnă, au prins din nou viață la Făgăraș, cu prilejul praznicului Sfântului Ioan Botezătorul. La Catedrala din localitate, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de un sobor de preoți și diaconi, precum și un mare număr de credincioși în cea mai mare biserică a Făgărașului, informează TRINITAS TV.

„Am luat acest model din Săliște pentru că toți tinerii din Mărginimea Sibiului se adună în 28 decembrie totdeauna. Anul acesta a fost a 100-a manifestare și am dorit ca și tinerii din Țara Făgărașului să se întrunească și bogăția aceasta spirituală și culturală a colindelor și a portului popular să poată să fie menținută”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Manifestările au continuat cu reuniunea cetelor de juni, parada perechilor de juni și junese, urmate de jocurile specifice fiecărei zone etnografice din Țara Făgărașului.

Potrivit tradiției, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul marchează încheierea activității cetelor, care colinda de praznic pentru ultima data, urmând să se întâlnească din nou abia la începutul iernii viitoare, de Sfântul Nicolae.

Cea de-a șasea reuniune a junilor Țării Făgărașului a adunat peste 30 de cete de tineri.

Comentarii Facebook


Știri recente