Tradiții creștine și populare în Joia Mare

Săptămâna Sfintelor Pătimiri nu este numai o ultimă treaptă în urcușul duhovnicesc spre Învierea Mântuitorului, ci este și o perioadă plină de tradiții creștine și populare pe care românii le-au moștenit de-a lungul timpului, păstrate mai ales în mediul rural. Specifică acestei perioade de pregătire pentru Sfintele Paști este și curățenia care se face în gospodării. Pe vremuri, aceasta trebuia terminată până în Joia Mare.

După cum a declarat pentru Trinitas TV Carmen Mihalache, Etnolog – Muzeul Țăranului Român, în trecut, în această zi se încetau muncile mai grele, iar bărbații se întorceau în gospodărie ca să dea o mână de ajutor femeilor pentru pregătirile din ultimele zile.

În Joia Mare, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimărița, la sate mai există, încă, obiceiul aprinderii „focurilor” pentru cei trecuți la Domnul.

Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară pasca și cozonacii. Tot în Joia Mare, dar și în ziua de sâmbătă, gospodinele înroșesc ouăle pe care le vor pune pe masă în ziua de Paști.

Exista credința că ouălele fierte, înroșite în aceasta zi nu se strica sau dacă sunt îngropate pe ogor feresc moșia de grindină, de fenomene meteorologice care pot afecta recolta, după cum a mai spus Carmen Mihalache.

Un obicei stravechi în tradiția românească este încondeierea sau „împistritul” ouălor.

„Există un instrument special numit, în Moldova, chișiță, un bețigaș de lemn care are în capăt o țeavă foarte subțire din metal prin care este trecut un fir de păr și cu care se pot desena modele. Această unealtă să înmoaie în ceară de albine curată, topită, amestecată cu un un pic de cărbune și se desenează modele, apoi se introduce oul în băi de culoare, de la cea mai deschisă la cea mai închisă, iar la sfârșit ceara se încălzește și se șterge”, după cum a precizat .

Ouăle încondeiate se mai numesc și „scrise”.

O altă tradiție cunoscută și practicată, încă, mai este și aceea care spune că, pentru Sfintele Paști, oamenii trebuie să se pregătească cu haine noi, ca simbol al înnoirii și al curăției cu care se primește Învierea Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente