Tradiții creștine și populare de Sfintele Paști

Sărbătoarea Învierii Domnului a fost întotdeauna încărcată de semnificații duhovnicești și cosmice pe care strămoșii noștri le-au transformat în obiceiuri și tradiții.

După ce, în Săptămâna Pătimirilor, creștinii au primenit casele și gospodăriile, s-au spovedit și s-au împărtășit, în noaptea de Înviere, cu mic și cu mare merg la biserică.

„Lumânarea aprinsă la Biserică se aducea acasă și, masa fiind pregătită, fie se consumă acum puțin din ou, pască, fie toate astea se lasă pe a doua zi când se întâlnește familia și consumă această hrană care este o hrană sfințită, ceea ce face ca acea masă să nu fie o masă ca oricare alta, ci să fie din nou o masă aflată în mare complex ritual. În rest, oamenii stau acasă. În ziua de Paști nu se făceau petreceri, nu se vizitau prea mulți oameni între ei. Nu era interzis nimănui să iasă din casă, dar nu se făceau acele mari întruniri de rude, de vecini, de prieteni”, a spus Laura Jiga Iliescu, cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor din București, după cum informează TRINITAS TV.

La sate, fetele nemăritate participau, în Lunea Săptămânii Luminate, la horă. O altă tradiție cunoscută și practicată încă, atât la sate, cât și la oraș, este cea a înnoirii hainelor, ca simbol al curăției cu care trebuie să primim Învierea Domnului.

În Sâmbăta Mare se coace cozonacul și se face pasca.

Comentarii Facebook


Știri recente