TRADIȚIE ȘI COOPERARE RESPONSABILĂ ÎN EUROPA DE ASTĂZI

În ziua de 9 februarie 2009, la Reședința Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în audiență pe Excelența Sa Domnul Mario Cospito, Ambasadorul Republicii Italia în România.

În cadrul întrevederii, au fost subliniate relațiile foarte bune dintre România și Italia, sub aspect cultural, economic și politic, având în vedere moștenirea comună culturală și lingvistică. Această realitate trebuie să constituie o premisă pentru intensificarea legăturilor dintre cele două țări și popoare, mai ales în contextul actual când există o numeroasă comunitate românească în Italia, dar și multe societăți comerciale italiene în România.

Excelența Sa consideră că este necesară cooperarea dintre cele două țări, pentru ca incidentele sociale din Italia în care au fost implicați unii cetățeni români să nu creeze o imagine negativă pentru toată comunitatea românească din Italia, sau, ca reacție, o atitudine negativă a românilor față de italienii din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanța promovării și apărării valorilor sociale și culturale creștine ale celor două popoare, ca factori de echilibru între apărarea propriei identități, dar și respectul față de identitatea celorlalți.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a adus la cunoștință domnului ambasador că, între preocupările pastoral-misionare și sociale actuale ale Bisericii Ortodoxe Române, se înscrie și grija față de credincioșii ortodocși români din străinătate și integrarea lor în societățile în care trăiesc. În acest sens, Preafericirea Sa va propune Sfântului Sinod ca prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) să fie instituită ca Duminică a migranților, cu scopul de a cunoaște mai bine atât problemele, cât și realizările acestora în alte țări.

În cadrul audienței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai subliniat împlinirea anul acesta a zece ani de la vizita Papei Ioan Paul II în România – prima vizită a unui episcop al Romei într-o țară majoritar ortodoxă (7-9 mai 1999) – moment care ar putea fi marcat printr-o aniversare adecvată.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…