Tradiția vechii școli românești reluată la Așezămintele Udricani

Vechea școală românească a parohiei Udricani va fi redeschisă, fondatorii urmărind să pună față în față profesori ‘buni creștini’ și elevi inteligenți și dornici să învețe carte, provenind din diferite medii sociale.

Instituția va face parte din Așezămintele Udricani ce vor include, alături de biserica parohiei, o grădiniță, o școală, un azil pentru bătrâni și un muzeu. Școala va fi una confesională, pentru clasele I-XII, iar programa analitică va fi cea prevăzută de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, elevii ei având posibilitatea să desfășoare și activități extrașcolare, precum pictură, muzică, sculptură, în atelierele de creație ce vor fi amenajate în incinta Așezămintelor.

‘Ne dorim o școală autentică, care să se ocupe cu precadere de copiii supradotați, cărora să le oferim condiții ideale pentru a-și desăvârși pregatirea și aptitudinile. Sigur ne vom îndrepta atenția și asupra copiilor inteligenți care nu au posibilități materiale să-și continue studiile, pe care dorim să-i ajutăm’, a declarat, pentru Agenția Basilica, preotul Constantin Pătuleanu, precizând că instituția va fi finanțată din surse diverse: sponsorizări, donații, fonduri proprii, contribuții etc.

„Proiectul vizează practic o reluare, după zeci de ani, a activității de odinioară de la Udricani. Astfel, „Școala Românească” din secolul XVIII, la care au învățat personalități ca Boierii Văcărești, logofatul Greceanu, Paris Mumuleanu, Anton Pann sau Petre Ispirescu, va deveni școală confesională, cu o programă analitică normală, dar în care dascăli cu chemare pedagogică vor pune accent atât pe pregatirea riguros științifică, cât și pe latura moral-formativă a elevilor, iar „Școala de Caligrafie” de odinioară, se va regăsi în grădinița care urmează să fie amenajată. Copiii vor putea lua masa la cantina proiectată la subsolul paraclisului ce urmează să fie construit. Tot aici vor fi amenajate și atelierele de creație, unde copiii vor putea rămâne după programul școlar pentru continuarea pregătirii’.

De asemenea, vor fi inițiate și programe cu caracter social, având în vedere că pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae” – Udricani au existat în secolul al XVIII-lea și chilii pentru săraci, iar în 1877 s-a amenajat un azil pentru văduvele de război, construcție care există și azi. În proiectul așezămintelor își găsește loc și un muzeu de istorie în care vor fi expuse obiectele pastrate la Biserica Udricani, precum si obiectele descoperite în urma săpăturilor arheologice recente.

În 2006, ca rezultat al numeroaselor demersuri ale preotului paroh Constantin Pătuleanu, Bisericii Udricani i-au fost retrocedate terenurile confiscate abuziv de către stat în anul 1950. Părintele Pătuleanu a început proiectul pentru consolidarea și restaurarea bisericii în 2005, iar în octombrie 2006 a fost demarată execuția propriu-zisă a acestuia, parohul sperând ca lucrările să fie finalizate până în luna noiembrie a acestui an. Referitor la formalitățile necesare construcției, proiectul beneficiază deja de acordul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de cel al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ruxandra Soare, președinta Asociației Goodartofnoon, susținătoare a lucrărilor de reabilitare a bisericii și a așezămintelor, a precizat că lansarea proiectului „Așezămintele Udricani” va avea loc în data de 22 septembrie 2008, la Parohia Udricani, str. Iuliu Barasch, nr. 11, sector 3.

Comentarii Facebook


Știri recente