Tradiția strămoșească, reînviată prin cursuri de încondeiat ou la Iași

Parohia Toma Cozma din Iași, în parteneriat cu Asociația ‘Communio’ din Iași și cu alte asociații ieșene, a început sâmbătă, 10 martie 2012, cursurile de încondeiat ouă, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. La aceste cursuri au participat copii, tineri și studenți, interesați de învățarea tradiției încondeierii ouălor.

După cum a relatat Vasilica Onofrei, consilier relații publice la Parohia Toma Cozma din Iași, la curs au fost prezente două studente din Polonia, venite să studieze la Facultatea de Litere a Universității ‘Al. I. Cuza’ (UAIC) din Iași (prin burse Erasmus) și trei tinere din Letonia, venite să studieze la Facultatea de Filosofie/Comunicare Socială și Relații Publice a UAIC. În deschiderea cursului, dr. Eugenia Burdea, președinta Asociației ‘Communio’, a oferit participanților câteva detalii referitoare la campania ‘Vin Paștile’, după care a vorbit despre importanța sărbătorilor pascale și cum pot fi marcate într-un mod autentic.

‘Paștile nu e o simplă zi în care mâncăm cozonac și ouă roșii, ci e o stare care durează începând cu Postul Mare. Pe fondul acesta încercăm să aducem tradiția strămoșească care a dispărut. Și în acest post facem inițierea formatorilor pentru alți copii care doresc să învețe tehnica încondeierii ouălor. Tot în postul acesta vom învăța colinde de Florii, iar în după-amiaza din Sâmbăta lui Lazăr vom putea participa la pelerinaj. Ne-am propus ca în fiecare zi din Săptămâna Patimilor, înainte de Denie, să venim să încondeiem ouă la biserică. Am dorit ca toate acțiunile să treacă prin biserică, pentru ca acestea să-și recapete caracterul sacru’, a spus dr. Eugenia Burdea.

În continuare, Ion și Maria Gorban din Ulma-Măgura, județul Suceava, au prezentat etapele încondeierii ouălor.

Comentarii Facebook


Știri recente