Tradiția Pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită la 14 octombrie, este cinstită în fiecare an în mod deosebit la Iași, atât prin evenimente religioase, cât și culturale. Sărbătoarea este un prilej de apropiere și de mărturisire comună a credinței pentru credincioșii din țară și străinătate, care vin la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, precum și la cele ale altor sfinți.

Tradiția de a aduce la Iași, cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva moaște ale altor sfinți a fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În acel an, sute de mii de pelerini s-au putut închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse din Patras, Grecia, după cum ne informează TRINITAS TV.

În anul 2000, credincioșii s-au rugat la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În 2001, la Iași a fost adus de la Volos – Grecia, Brâul Maicii Domnului, iar în 2002, moaștele Sfântului Ioan Casian, de la Marsilia – Franța.

Un an mai târziu, în 2003, credincioșii s-au putut bucura de cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir, a cărui raclă a fost adusă de la Tesalonic.

În anul 2004, cu ocazia anului omagial „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 500 ani de nemurire”, a fost adus un fragment din Sfânta Cruce, de la Mănăstirea „Panaghia Soumela” din Veria – Grecia. Tot din Veria, însă, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru și Pavel”, au fost aduse, în 2005, moaștele Sfântului Apostol Pavel.

Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2006, s-au aflat și cele ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse din Eghina, Grecia.

Pelerinii s-au putut închina, în anul 2007, și la părticele din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea „Varlaam”, din Complexul Meteora din Grecia.

Întrucât în anul 2008 s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, în acel an, la Iasi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost aduse spre închinare și moaștele acestuia.

Anul trecut a fost anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al Sfinților Capadocieni. Cu acest prilej, alături de moaștele Cuvioasei Parascheva au fost așezate și moaștele Sfântului Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din vecinătate.

Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaștele Sfintei Parascheva se vor putea închina și la cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul care vor fi aduse mâine de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos.

Generalizarea în țara noastră a cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită și data de prăznuire, 14 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente