Traditia aducerii de sfinte moaste din alte tari la Iasi, cu prilejul sarbatorii Sf. Cuv. Parascheva, continua

Traditia aducerii in procesiune de sfinte moaste din alte tari la Iasi, cu prilejul sarbatorii Sf. Cuv. Parascheva, continua si in acest an. Joi, 11 octombrie, vor sosi la Iasi moastele Sf. Ioan Gura de Aur, care se pastreaza la Manastirea Varlaam din Complexul Meteora – Grecia. Aceasta traditie a fost reluata in anul 1992, la initiativa PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Atunci a fost adus in procesiune un fragment din lemnul Sfintei Cruci ce se pastreaza la Manastirea Xiropotamou din Muntele Athos – Grecia. Despre reluarea acestei traditii dupa 1990 ne-a vorbit parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘La inceputul anilor ’90, intr-o perioada de mai multa libertate, atunci cand Biserica avea posibilitatea de a se adresa prin mass-media credinciosilor, sarbatoarea Sf. Parascheva a inceput sa aiba stralucirea de altadata. Indata dupa 1990, lucrurile s-au schimbat odata cu solemna liturghie si sarbatoare de la Iasi, din data de 1 iulie, atunci cand a fost instalat noul Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in persoana tanarului ierarh Daniel Ciobotea, care venea dupa o scurta pastorire ca episcop vicar la Timisoara. Deodata, in Catedrala mitropolitana au slujit 14 sau 15 ierarhi, lucru mai putin obisnuit pentru credinciosi, deoarece niciodata la hramul Sf. Parascheva nu veneau decat 2, 3 cel mult 4 sau 5 ierarhi’.

De asemenea, parintele arhim. Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre aducerea primelor sfinte moaste, in procesiune, la Iasi, de sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva: ‘In 1992, prima relicva sfanta sau particica din lemnul Sf. Cruci care venea de la Manastirea Xiropotamou a poposit pentru cateva zile la Iasi. Chiar daca nu s-a intamplat acest lucru la hram, dar totusi a fost primul pelerinaj de acest fel care s-a intamplat dupa 1990. Odata cu anul 1996, cand au fost aduse la Iasi moastele Sf. Apostol Andrei, aduse din Patras de catre o delegatie condusa de Mitropolitul Nicodimos, care a venit la Iasi de doua ori, putem spune ca a inceput odata cu acest pelerinaj o alta istorie a sarbatorii Sf. Parascheva. Din 1996, pelerinajele au continuat aproape in fiecare an’.

Incepand cu anul 2000, la hramul Sf. Cuv. Parascheva au venit anual, in procesiune, moastele unor importanti sfinti, precum Sf. Ioan Casian sau Sf. Dimitrie, Izvoratorul de Mir, dupa cum ne-a spus tot parintele arhim. Timotei Aioanei: ‘In anul 2000, de la Livadia – Grecia, au fost aduse la Iasi moastele Sf. Mare Mucenic Gheorghe. In anul urmator a fost adus la Iasi braul Maicii Domnului, tot din Grecia, pentru ca in anul 2002 sa fie aduse moastele Sf. Ioan Casian din Marsillia. In anul 2003 au fost aduse moastele Sf. Dimitrie, Izvoratorul de mir, de la Tesalonic. In anul 2004, tot din Grecia, a fost adus la Iasi un fragment din lemnul Sfintei Cruci. In anul 2005, IPS Mitropolit Daniel a dorit sa aduca la Iasi o particica din moastele marelui Apostol al Neamurilor, Sf. Pavel, iar anul trecut au venit la Iasi o parte din moastele Sf. Nectarie din Eghina’.

Comentarii Facebook


Știri recente