Toti profesorii si inspectorii de religie din Arhiepiscopia Iasilor se vor intruni la Iasi

Cu binecuvantarea si din initiativa IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi va avea loc maine, 5 septembrie a.c., prima consfatuire a profesorilor si inspectorilor de religie din judetele Arhiepiscopiei Iasilor. Intalnirea are ca tema ‘Lumina pentru suflet si societate. Valoarea orei de religie astazi’. Parintele Vasile Nechita, inspector pe probleme de religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, ne-a vorbit despre importanta desfasurarii unei asemenea consfatuiri: ‘Este importanta aceasta conferinta pentru ca este prima organizata la acest nivel in Patriarhia Romana. De asemenea, este importanta pentru faptul ca este prezidata de IPS Mitropolit Daniel, care este presedintele Comisiei nationale pentru predarea religiei in scoli. Se vor analiza realizarile din cei aproape 16 ani de predare a religiei in scoala, dar se vor preconiza repere pentru viitor ca sa se corecteze anumite lipsuri, si tinand cont ca acest an este anul in care ne pregatim pentru Europa, se vor dezbate si aspecte privind rolul religiei in integrarea comunitara’.

Mihai Giosan, inspector pe probleme de religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, ne-a evidentiat la randul sau necesitatea organizarii unor asemenea consfatuiri: ‘Aceasta intalnire aduce o data cu ea si multe dintre problemele lumii contemporane care trebuie sa-si gaseasca rezolvari in cadrul scolii. Profesorul de religie este ca un iceberg, este mai debraga ceea ce nu se vede, decat ceea ce se vede, si la oricare alt profesor putem sa observam cunostintele de specialitate, conduita profesionala, conceptele privind procesul educational. Ceea ce nu se vede sunt sentimentele lui, constiinta si mai ales vocatia. Daca elevului nostru, aflat la varsta implinirii caracterului, i se vorbeste tot mai putin despre Dumnezeu, despre suflet, despre constiinta morala, despre valori, despre ideal, despre eroism si aproape deloc despre sfintenie, inca ne sta in putere sa recuperam acele directii spirituale ale educatiei religioase. Aceste lucruri trebuie sa fie un imbold pentru noi, deoarece idealul educatiei crestine, in ultima instanta, este vietuirea dupa voia lui Dumnezeu’.

La randul sau, Doru Wilhelm, inspector pe probleme de religie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Botosani, ne-a mentionat importanta consfatuirii de maine prin prisma scopului urmarit de catre organizatori: ‘Scopul consfatuirii este de a pune in evidenta, impreuna cu familia, Biserica si scoala, modalitati concrete pentru intensificarea relatiilor privind educarea tinerei generatii. Este vorba de un rol formativ pe care religia il are in scoala. Toti cei care sunt implicati in predarea religiei la nivel de judet Botosani au ramas marcati pozitiv de aceasta initiativa, care se va desfasura maine la Iasi si care va avea urmari benefice pentru predarea religiei in scoli, pentru realizarea unei colaborari foarte puternice intre familie, Biserica si scoala’.

De asemenena, pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant din Arhiepiscopia Iasilor, ne-a vorbit si despre invitatii asteptati sa participe maine, la Iasi, la intrunirea profesorilor si inspectorilor de religie din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Am invitat personalitati deosebite ale celor care poarta raspunderea educatiei, in general, am adresat invitatie domnului ministru Hardau al Educatiei si Cercetarii, secretariatului de stat pentru culte, primarului, presedintelui Consiliului Judetean, domnului Dumitru Oprea, rectorul Universitatii ‘Al. I. Cuza’, profesorilor de la facultate, directorilor de la Seminariile Teologice care formeaza pe tineri pentru Biserica, protopopilor care vegheaza impreuna cu preotii la educare, deoarece copiii sunt fiii Bisericii. Am invitat inspectorii generali ai Inspectoratelor Scolare care lupta pentru diminuarea acestor aspecte negative, inspectorii de religie, toti sunt invitati si isi vor exprima parerea in cadrul acestei consfatuiri’.

Comentarii Facebook


Știri recente