Tomosul sinodal al Bisericii Ortodoxe Romane autocefale privind canonizarea Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei

‘Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,

Preaiubitului cler, cinului monahal si dreptmaritorilor crestini din cuprinsul Patriarhiei Romane, har, mila si pace de la Dumnezeu, iar de la noi parintesti binecuvantari.

Cu adevarat, placut este lui Dumnezeu sa cinstim pomenirea celor ce s-au invrednicit sa primeasca din mana Domnului cununa vietii. Astfel, acesti iubitori de Hristos prin viata lor plina de evlavie si de fapte bune au castigat indrazneala inaintea Prea Sfintei Treimi. Laudandu-i si preamarindu-i, Biserica preamareste pe Insusi Dumnezeu care, asa cum glasuieste Psalmistul prin Sfintii care sunt pe pamantul Lui, ‘minunata a facut Domnul toata voia intru ei’.

Unul dintre cei pe care Dumnezeu l-a ales sa fie slujitor si marturisitor al adevarului credintei este si luminatul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.

Parintele nostru Dosoftei, implinitor al virtutilor evanghelice si povatuitor cucernic al faptelor bune, inca din frageda varsta a deprins invatatura Duhului pe care, apoi, a plinit-o la scoala Manastirii Probota. Aici, fiind iubitor de intelepciune, a primit ingerescul chip al calugariei, de care nu s-a despartit pana la moarte. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a inaltat la treapta arhieriei, ca sa fie pilda vrednica de urmat pentru multi, ca si acestia, ‘vazand faptele sale cele bune, sa slaveasca pe Tatal cel ceresc’. Ca pastor de suflete, s-a nevoit si mai mult, ostenindu-se cu talcuirea cartilor sfinte, iar dupa ce a suferit mai multe incercari si necazuri, in aceasta viata trecatoare, s-a mutat catre Domnul, ca un adevarat marturisitor al credintei ortodoxe.

Avand in vedere viata pilduitoare a invatatului Ierarh Dosoftei, evlavia sa calugareasca si intelepciunea sa sfanta, in talcuirea cuvantului lui Dumnezeu, pentru luminarea slujitorilor sfintelor altare si a poporului credincios, precum si pastrarea dreptei credinte, urmand obiceiul sinodal si chemand in ajutorul nostru puterea lui Dumnezeu, Celui inchinat si preamarit, hotaram:

Ca de acum inainte si in veci, Ierarhul Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, sa fie numarat intre Sfintii Bisericii si sa fie pomenit si cinstit cu cantari de lauda in ziua de treisprezece, a lunii decembrie.

Poruncim, de asemenea, in Duhul Sfant, ca viata, slujba si icoana Sfantului sa fie primite cu evlavie de preotii, monahii si credinciosii ortodocsi.

Spre deplina statornicie a celor pe care le-am hotarat in chip sinodal si canonic, intarim cu semnaturile noastre acest Tomos sinodal de canonizare a Sfantului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, aducandu-l la cunostinta clerului si a tuturor dreptcredinciosilor din cuprinsul Patriarhiei Romane’.

Dat in Bucuresti,

Anul mantuirii 2005, luna iulie, ziua a cincea

Presedinte al Sf. Sinod la Bisericii Ortodoxe Romane,

TEOCTIST, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dimpreuna cu toti membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente