Tomos sinodal privind canonizarea Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,

preaiubitului cler, cinului monahal si dreptmaritorilor crestini din cuprinsul Patriarhiei Romane, har, mila si pace de la Dumnezeu, iar de la noi parintesti binecuvantari

Plina de voiosie si incununata cu laude este Biserica noastra Ortodoxa cand cinsteste pomenirea celor ce s-au invrednicit sa primeasca din mana Domnului cununa vietii. Pe acesti iubitori de Hristos care, pentru viata lor plina de evlavie si de fapte bune, au castigat indrazneala inaintea Preasfintei Treimi, ii laudam si ii veneram dupa cuviinta. Cinstindu-i pe ei, Biserica recunoaste lucrarea harului dumnezeiesc in oameni, si astfel preamareste pe Insusi Dumnezeu. Totodata, ea urmeaza in mod liturgic si pastoral la indemnul Sf. Apostol Pavel, care zice: ‘Aduceti-va aminte de mai marii vostri care v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu, priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta’ (Evrei 13, 7). Unul dintre aceia pe care Dumnezeu i-a ales sa fie slujitori si urmaritori dreptei credinte este si luminatul ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti (1765-1834). Parintele nostru Grigorie Dascalu, implinitor al virtutilor evanghelice, talcuitor al dumnezeiestilor Scripturi si povatuitor cucernic al faptelor bune, inca din frageda varsta, cu mintea luminata si de o viata curata a deprins invatatura Duhului pe care apoi a desavarsit-o la scoala Sf. Paisie de la Neamt. Apoi, fiind iubitor de intelepciune a primit ingerescul chip al calugariei de care nu s-a despartit pana la moarte. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a chemat la treapta arhieriei spre a fi pilda vrednica de urmat pentru multi, ca acestia vazand faptele noastre cele bune sa slaveasca pe Tatal vostru cel din ceruri. Ca pastor de suflete s-a nevoit, si ostenindu-se cu traducerea si talcuirea sfintelor carti, iar dupa ce a suferit mai multe incercari si necazuri in aceasta viata trecatoare, s-a mutat catre Domnul ca un adevarat aparator al celor asupriti si marturisitor al credintei ortodoxe. Avand in vedere viata pilduitoare a invatatului ierarh Grigorie Dascalu, evlavia sa calugareasca si intelepciunea sa sfanta in pastrarea dreptei credinte si in talmacirea cuvantului lui Dumnezeu si a Sf. Parinti, pentru zidirea duhovniceasca si luminarea cinului calugaresc, a slujitorilor sfintelor altare si a poporului credincios, urmand invatatura Bisericii, randuiala sinodala si chemarii in ajutorul nostru cu puterea lui Dumnezeu, Cel inchinat si preamarit, noi, ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, hotaram ca de acum inainte, in veci, ierarhul Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, sa fie numarat intre sfintii Bisericii, sa fie pomenit si cinstit cu cantari de lauda in ziua de 22 iunie. Poruncim, de asemenea, in Duhul Sfant ca viata, slujba si icoana sfantului sa fie primite cu evlavie de preotii, calugarii si credinciosii ortodocsi, spre deplina statornicie a celor ce ne-am hotarat in chip sinodal si canonic, intarind cu semnaturile noastre acest tomos sinodal de canonizare a Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, aducandu-i la cunostinta clerului si a tuturor credinciosilor din cuprinsul Patriarhiei Romane.

Acest tomos sinodal, intocmit si aprobat de Sfantul Sinod in sedinta sa din 20-21 octombrie 2005, se proclama astazi, duminica, 21 mai, anul mantuirii 2006, in Catedrala patriarhala, la praznicul ocrotitorilor acesteia, Sf. Imparati Constantin si maica sa Elena, intocmai cu Apostolii, cu indemnul nostru catre tot clerul si cinul monahal si binecredinciosii crestini romani de aici si de pretutindeni de a cinsti cu evlavie si sfintele moaste ale Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, aflate dupa canonizarea sa, care se vor aseza in biserica mare a Manastirii Caldarusani de langa Bucuresti. In chip sobornicesc si ca expresie a comuniunii ortodoxe, au participat astazi si inalti reprezentanti ai unor Biserici Ortodoxe.

Presedintele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,

TEOCTIST

Comentarii Facebook


Știri recente