Prezent pe 14 iunie 2005 in Catedrala Ortodoxa din Cluj la Te-Deum-ul pentru incheierea anului scolar, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Bartolomeu si-a reluat indemnul adresat elevilor la curiozitatea de a deschide cartile folositoare, la a se inarma cu spiritul de discernamant, de a alege, de pe acum, intre bine si rau, oprind-o acolo, unde ea poate fi primejdioasa. Accentul a fost plasat pe importanta construirii unei culturi generale prin lecturile din autorii romani si straini, pe care orice om care doreste sa paseasca in viata adevarata trebuie sa le aiba. Pe langa toate acestea, Sfanta Scriptura ramane cartea fundamentala din orice cultura, ale carei adevaruri sunt insuflate de Duhul Sfant. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Bartolomeu le-a anuntat elevilor si profesorilor intentia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului de a inzestra, pana la toamna, fiecare biblioteca scolara, din judetele Cluj si Bistrita-Nasaud, cu cel putin un exemplar din Biblia-editia jubiliara a Sfantului Sinod. Acest lucru se va face cu sprijinul preotilor dintr-un fond al protopopiatelor si parohiilor, care vor identifica scolile pe care le vor inzestra cu Biblii. Biblia va sta la dispozitia elevilor si copiilor pentru a nu fi lipsiti de acest monument al culturii universale si care, indrumati pe profesorii de limba romana si religie, vor avea sprijinul unor lecturi sistematice, colective pentru a intelege si patrunde cat mai adanc in frumusetea Sfintei Scripturi.
Exponatul lunii la Muzeul Mitropoliei Clujului: O icoană a Botezului Domnului cu influențe de artă populară
O icoană a Botezului Domnului a fost desemnată exponatul lunii ianuarie 2021 la Muzeul Mitropoliei Clujului. Lucrarea anonimă, cu influențe din arta populară, datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și provine de la…
Experții CNCS au evaluat edituri ale Bisericii și reviste teologice românești: Rezultate
Mai multe edituri ale centrelor mitropolitane și eparhiale din Patriarhia Română, precum și reviste ale mitropoliilor sau facultăților de teologie din țară au fost evaluate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS). Evaluatorii sunt cercetători…
Fii ctitor la Bălţi: Susţine construirea catedralei şi a Centrului cultural românesc
Episcopia de Bălţi mai are de achitat aproximativ 20.000 euro pentru a intra în posesia terenului pe care urmează să construiască o catedrală şi un centru cultural românesc în municipiu. „Proiectul este o investiţie, prin…
Slujbă de mulţumire în toate bisericile din Patriarhia Română la aniversarea Unirii Principatelor Române
Duminică, 24 ianuarie 2021, se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment esențial din istoria poporului român, ideal istoric încununat la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei prin alegerea…
Muzeul Municipiului Bucureşti oferă acces gratuit cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
Muzeele şi casele memoriale din structura Muzeului Municipiului Bucureşti (deschise în prezent) pot fi vizitate gratuit, duminică, de Ziua Unirii Principatelor Române. Potrivit unui comunicat al Muzeului Municipiului Bucureşti, intrarea va fi liberă la: Palatul…