Tinerii trebuie preveniti asupra pericolului traficului de fiinte umane

Preotii, profesorii de religie si dirigintii au datoria de a insera in predicile si lectiile tinute in fata tinerilor mai multe informatii privind riscurile la care acestia sunt expusi prin plecarea la munca in strainatate, in necunostinta de cauza. Acest fapt a fost subliniat la seminarul: ”Tineretul crestin si pericolul traficului de fiinte umane”, organizat, luni, de catre Patriarhia Romana si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), cu participarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist, si a numerosi preoti, profesori de religie si asistenti sociali.

Coordonatorul programului ”Tineretul crestin si pericolul traficului de fiinte umane”, Louis Ulrich, a spus: ”Noi nu ne propunem sa stopam acest fenomen, pentru ca este imposibil. Ceea ce ne propunem este sa le spunem tinerelor fete ce le asteapta: deschide ochii, uita-te si evalueaza; ia o decizie in cunostinta de cauza”.

In deschiderea seminarului, Patriarhul BOR a subliniat necesitatea implicarii mai active a Bisericii Ortodoxe Romane in combaterea fenomenului. ”Trebuie mers la cauza: tinerii au pierdut busola vietii lor, sub influenta tentatiilor din lumea actuala. In acest sens, trebuie sa dovedim ca Biserica Ortodoxa Romana este dinamica, nu numai ritualista, pentru ca Biserica raspunde in fata lui Dumnezeu pentru fiecare om”. Reprezentantul OIM, Louis Ulrich, a precizat ca in Romania, in ultimii doi ani, numarul victimelor traficului de fiinte umane a crescut ingrijorator. Astfel in 1999, OIM din Romania a repatriat dintr-o tara din Balcani doua tinere, pana in prezent, numarul tinerelor repatriate crescand la peste 300. Statisticile OIM arata ca, la nivel european, in anul 2001 au fost inregistrate peste 300.000 de victime ale traficului de fiinte umane, cele mai multe provenind din tari din Estul Europei.

Cauzele pentru care tinerele fete, cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani devin usor victimele acestui fenomen sunt: saracia, rezidenta intr-o aglomerare urbana, lipsa de comunicare in familie, nivelul scazut de educatie, dorinta de independenta financiara, expunerea la povesti de migratie de succes, locuirea intr-un mediu institutional orfelinate, case de copii. Louis Ulrich a adaugat ca aproximativ 75 la suta dintre fetele de 18 ani, care ies din casele de copii sunt potentiale victime ale traficului de femei.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente