Tinerii, nădejdea Parohiei doljene Predești

Asociația Tinerilor Creștin-Ortodocși (ATCO) din Parohia doljeană Predești a împlinit anul acesta șapte ani de existență, informează „Ziarul Lumina”. Alături de preotul Tuiu Stancu, tinerii desfășoară numeroase activități cu caracter educativ, catehetic și misionar.

În activitatea celor 35 de tineri, membri ATCO Predești, accentul cade pe conștientizarea comportamentului propriu, apropierea de Sfintele Taine ale Bisericii, formarea capacității de a discerne, înțelegerea semenilor și întrajutorarea obștească. Cu prilejul bilanțului realizat în toamna anului 2010, s-a constatat că elevii ce completau rândurile asociației sunt acum studenți la mai multe facultăți din oraș: Teologie, Medicină, Electrotehnică, Automatică, Drept etc., continuând să se implice în activitatea asociației. Dintre activitățile mai recente ale asociației amintim proiectul ‘Și ei și noi suntem ai Lui Hristos’ (2008-2010), ce sugerează câteva modalități creștine de raportare la persoanele infectate cu HIV. A fost abordată, de asemenea, și problema violenței în cadrul proiectului ‘Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul’. Obiectivul major a fost acela de a arăta ce implicații spirituale, psihice și fizice poate să aibă violența în lumea satului. Proiectul ‘Toamna spirituală’ a cuprins printre altele un pelerinaj la Mănăstirea vâlceană Bistrița, de praznicul Sfântului Grigorie Decapolitul. De asemenea, ‘Festivalul primăverii’ a fost o manifestare culturală favorită a tinerilor, compunându-se din recitări și piese de teatru.

Parteneri de nădejde pentru acțiuni de succes

În fiecare an, sub genericul ‘Crăciun sfânt cu bucurii’, tinerii din Predești merg cu colindul pe la gospodarii satului, vestindu-le Nașterea Domnului. Totodată, studenții împart daruri celor 35 de familii nevoiașe, alese cu grijă în fiecare an. Cu sprijinul parohiei s-au realizat numeroase pelerinaje în importante vetre spirituale și de cultură din țară. În mai toate demersurile inițiate, parohia a fost sprijinită de Asociația creștin-umanitară World Vision, cu care colaborează din 2002, Asociația Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, Primăria Predești, ISJ Dolj, și Asociația ‘Crono’, care a desfășurat și cursuri pentru dezvoltarea de proiecte europene. La finele anului 2010, ONG-ul a achiziționat un videoproiector (cu sprijinul partenerilor), pe care îl vor utiliza pe parcursul anului 2011, în vederea organizării unor seri de film. Intenția conducerii ATCO este de a realiza o acțiune amplă, care să cuprindă și membrii din cadrul comunității, doritori să vizioneze filme duhovnicești. ‘În viitor, ne dorim să ne aplecăm mai mult asupra dezvoltării comunitare și e preferabil ca tinerii să inițieze anumite proiecte pe care să le implementeze în cadrul comunei, într-o societate în care fiecare dintre noi este obișnuit ca celălalt să lucreze și în care nu se conștientizează beneficiile lucrului în echipă’, menționează părintele Stancu Tuiu, fondatorul grupului de tineri. O altă activitate care cu siguranță se va bucura de succes este încercarea de reîmpădurire a unei zone din comună: ‘Aici a fost pădure acum câteva sute de ani. Acum este un deal golaș întins pe sute de hectare, care se prăbușește și care, împădurit, ar oferi un cadru natural plăcut și ar crea poate și locuri de muncă în viitor’, ne-a mai spus părintele paroh Tuiu.

Tinerii din Predești își doresc un nou sediu

Asociația Tinerilor Creștin-Ortodocși ‘Emanuel’ din Predești a avut la bază Grupul Tinerilor Creștin-Ortodocși, înființat la data de 3 octombrie 2004, la inițiativa câtorva tineri din comună, cu sprijinul preotului paroh. Cu patru ani mai târziu, când grupul a fost bine închegat, a dobândit statut juridic, devenind asociație. Treptat, a fost adoptată o structură de management bine definită.

La început au fost doisprezece tineri care au format grupul de inițiativă, însă pe parcurs s-au mai adăugat și alți elevi și studenți, asociația numărând acum 35 de membri, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani. Sediul, arhiva și cele necesare desfășurării activității ONG-ului se găsesc momentan în casa parohială, însă, pentru anul 2011, tinerii speră să obțină un sediu în incinta școlii comunale.

Comentarii Facebook


Știri recente