Tinerii din Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Evanghelica din Germania discuta pe marginea temei ‘Individ si Comunitate’

Aceasta actiune este dedicata tinerilor cu studii superioare de teologie din Romania si Germania. A fost initiata in anul 1994 si are ca scop o mai buna cunoastere reciproca si implicare tinerilor in relatiile de colaborare reciproca. Tema dezbaterii este ‘Individ si Comunitate’ si se desfasoara cu binecuvantarea Prea Fercitului Parinte Patriarh Teoctist. Scopul principal al acestui dialog teologic este gasirea unei baze teologice comune pentru definirea comunitatii bisericesti, raportul ei cu membrii individuali si cu alte tipuri de comunitati, cat si evidentierea unei conceptii creatoare asupra locului si rolului comunitatilor religioase, etnice, lingvistice etc. in comunitatea europeana. Legat de acest eveniment Prea Sfintitul Ciprian Campineanu, vicar patriarhal, a vorbit despre importanta acestei intalniri avand in vedere actualitatea contemporana, problemele cu care se confrunta atat societatea cat si Bisericile crestine nu numai din tara noastra ci si din Europa. In continuare le-a vorbit tinerilor despre rolul important pe care il au astfel de intalniri care au drept consecinta o cunostere reciproca atat in ceea ce priveste abordarea teologica cat si a experientei spirituale a fiecaruia subliniind ca dupa traditia Bisericii noastre ‘persoana este fiinta creata de Dumnezeu care are privirea indreptata spre Dumnezeu si care este capabila de instaurarea unei relatii, a unei legaturi personale cu o alta, dupa modelul relatiei de comuniune al Sfintei Treimi.

La acest dialog participa 8 tineri teologi germani si 8 teologi romani carora li se alatura si alti invitati, tineri cu pregatire teologica superioara, care activeaza in domeniul social, in programe de integrare a rromilor, de asistenta a persoanelor cu deficiente etc. Laura Dobrescu de la biroul de presa al Patriarhiei Romane a organizatatoarul acestei intalniri a prezentat programul lucrarilor, program care a incercat sa creeze un echilibru intre discutiile teoretice si aspectele practice ale acestei teme. Acest lucru va fi realizat prin faptul ca diminetile vor fi consacrate referatelor si discutiilor teoretice, iar la anumite zile dupa-amiaza, dedicate aplicatiilor practice cum ar fi: vizitarea comunitatilor constituite pe baze etnice dar in acelasi timp si a unor comunitati bisericesti care au si aceasta amprenta a etnicului social; vizita intr-un centru social pentru asa numitii copiii ai strazii; vizite la manastiri si in imprejurimile Bucurestiului.

Din partea tinerilor evanghelici Parintele Albert Sving, liderul acestui grup a mentionat ca editiile acestui dialog au loc alternativ, atat in Germania, cat si in Romania. De asemenea, el considera ca raportul dintre individ si comunitate este privit putin diferit intre Biserica Evanghelica din Germania si Biserica Ortodoxa Romana si de aceea aceasta intalnire va fi una deosebit de interesanta.

Coordonatorul ligii tineretului roman din arhiepiscopia Timisoarei, Marius Florescu care a participat pt prima oara la acest dialog, a adaugat ca deja au inceput sa se vada roadele acestei intalniri, stabilindu-se o frumoasa prietenie intre participanti. Referindu-se la tema discutiei a spus ca se vor face diferite propuneri pentru implicarea in concret, in viata Bisercii a tinerilor teologi.

Lucrarile se desfasoara in perioada 19-24 septembrie a.c. la Palatul Patriarhiei.

Programul actiunii prevede prezentari, dezbateri si vizite aplicative in mai multe centre din Bucuresti, reprezentative pentru tema intalnirii.

Comentarii Facebook


Știri recente