Tinerii din Arhiepiscopia Craiovei s-au întrunit la Mănăstirea Tismana

Mitropolia Olteniei, în parteneriat cu Fundația de binefacere „Cuvântul care zidește”, a organizat în perioada 1-3 mai 2009, la Mănăstirea Tismana, conferința cu tema „Tinerii în viața Bisericii. Formarea spiritului de voluntariat al tinerilor din parohii”.

Manifestarea s-a adresat exclusiv tinerilor creștini ortodocși din cadrul Mitropoliei Olteniei. La această conferință au fost prezenți 100 de tineri, aleși ulterior ca reprezentanți ai grupurilor parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. Evenimentul este rodul mai multor întâlniri pe care membrii Biroului Catehetic din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei le-au avut cu tinerii din parohii.

Au participat, de asemenea, 25 de tineri italieni, la rândul lor membri ai unor grupuri parohiale de tineret din Italia. La deschiderea evenimentului a fost prezent și Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care le-a adresat tinerilor participanți un cuvânt de învățătură, conștientizându-i de scopul întâlnirii: „Aici, reuniți în acest spațiu sfânt și binecuvântat al Sfântului Nicodim, în jurul sfintei mănăstiri, în acest spațiu bisericesc, dumneavoastră va trebui să vă pregătiți, să relaționați unii cu alții, pentru că glasul nostru și ideile noastre sunt ale Evangheliei. Despre această dimensiune, despre această legătură sfântă să comunicați unii cu alții având limbajul Sfintei Scripturi și sunt convins că vă veți înțelege în sensul acesta. Sunt convins că în aceste trei zile veți găsi cuvintele cele mai potrivite pentru a relaționa unii cu alții, pentru a lega prietenii, pentru a vă împărtăși sentimentele, experiența din viața Bisericii, veți lua exemple de la ceilalți, veți merge în parohiile de unde veniți și acolo veți încerca să vorbiți despre Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Tot în deschidere, tinerii participanți au avut ocazia să asculte și cuvântul arhimandritului Teofil Părăian, venit de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus la invitația Înaltpreasfințitului Irineu: „Pe lângă viața pe care i-o dă Dumnezeu prin părinți, fiecare dintre noi se realizează prin el însuși. Fericitul Augustin spune: «Copilul este tatăl omului mare», iar Sfântul Grigorie de Nyssa spune că «noi suntem proprii noștri părinți». Suntem proprii noștri părinți, în sensul acesta că ne realizăm prin ceea ce gândim, prin ceea ce facem și suntem fiii noștri, fiindcă copilul precede omului mare. Nu poți face abstracție de copilărie, nu poți face abstracție de tinerețe, de cealaltă vreme a vieții tale, nu poți face abstracție de bătrânețe, iar bătrânețea este rezumatul vieții. Vă vorbesc eu, bătrânul, vouă, tinerilor, și aceasta o pot face cu competența că am fost și eu cândva tânăr, știu ce înseamnă să fii tânăr și aș putea zice, cumva, că îmi pare rău că la tinerețe eu n-am avut posibilitatea să aud ceva din ceea ce spun eu acum, la bătrânețe, pentru cei tineri”.

Pe parcursul manifestării, tinerii au participat la diverse activități cu caracter formativ. S-a făcut o reflecție asupra unui text din Sfânta Scriptură, s-au făcut dezbateri pe tema voluntariatului în parohie. Tot în cadrul acestor manifestări, tinerii au ascultat două prelegeri pe tema voluntariatului: a dr. Tiziano Salvatera, profesor de Etica comunicării la Universitatea Silesiana din Roma, și cea a prof. Kerry Glamsch, reprezentantul Universității de Litere din Craiova. La finalul conferinței, participanții au audiat un concert de muzică ușoară susținut de grupul vocal „ArteGiovane” din Roma. Grupul muzical „Artegiovane” a susținut până în prezent un număr impresionant de concerte pentru tineret, în întreaga lume. Scopul acestor concerte este de a promova schimbările interculturale, precum și valorile sociale și morale ale vieții comunitare. De asemenea, în contextul actual, concertele susținute de grupul muzical „Artegiovane” au menirea de a cultiva legăturile firești din punct de vedere cultural și social dintre România și Italia.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente