Timbre poștale cu icoane pascale din vechea Catedrală mitropolitană din Iași

Romfilatelia a introdus în circulație din data de 26 februarie 2009, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, o emisiune de timbre poștale dedicată sărbătorii Sfintelor Paști, ce cuprinde icoane din Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iași.

Imaginile reproduse pe timbrele emisiunii filatelice (Răstignirea, Învierea și Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos) au fost alese de pe iconostasul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iași. „Am considerat că cele mai reprezentative imagini sunt icoanele care fac parte din iconostasul Catedralei mitropolitane vechi, obiectiv istoric important al Iașilor. Din Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” am selectat icoane pentru această ediție a mărcii poștale, 2009. Pe timbre au apărut scene cu «Răstignirea Domnului», cu «Învierea Domnului» sau cu «Înălțarea Domnului». De asemenea, vor fi tipărite timbre și cu «Intrarea Domnului în Ierusalim». Beneficiul Arhiepiscopiei Iașilor și al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va fi unul misionar, în sensul că aceste icoane vor fi apreciate atât în țară, cât și în străinătate”, a declarat pr. Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio” din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și inspector eparhial în cadrul Sectorului „Patrimoniu și construcții bisericești” al Arhiepiscopiei Iașilor. Centrul „Resurrectio” a primit din partea Romfilatelia 15 mape filatelice echipate cu mini-coală și plicul din prima zi a emisiunii.

Pictura vechii Catedrale este una dintre cele mai reușite din ultimii ani, impresionând prin abundența imaginilor și prin rigoarea încadrării compoziției în canoanele Erminiei.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente