Tezaure din patrimoniul ASTRA prezentate la Sibiu

Complexul Național Muzeal ASTRA a organizat expoziția Moștenirea etnografică a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociațiunii, la Casa Artelor din Piața Mică, un eveniment cultural de marcă dedicat împlinirii a 150 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA, la Sibiu, în 1861.

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) a fost înființată la 4 noiembrie 1861, existența acesteia fiind marcată de personalitatea primului ei președinte, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei.

‘Inaugurat la 19 august 1905, Muzeul Asociațiunii a fost deschis publicului printr-o mare expoziție etnografică și istorico-culturală, în cadrul căreia patrimoniul etnografic a fost dominant, fiind apreciat de numeroșii vizitatori care au trecut pragul Palatului ASTRA. Au fost prezentate atunci obiecte specifice românilor din Transilvania: port popular, obiecte de lemn și de cult, ceramică, un interior de locuință țărănească realizat după recomandările programei expoziției, lansate în 1904, dar și fotografii etnografice, păpuși în costume populare de sărbătoare și machete ce aveau rolul de a ilustra morile, teascurile și joagărele care funcționau la acea vreme pe întreg teritoriul Ardealului. Până în anul 1950, colecțiile etnografice ale Muzeului Asociațiunii au sporit considerabil’, a spus Delia Voina, muzeograf la ASTRA, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Complexul Național Muzeal ASTRA, prin Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA, este trezorierul valorilor patrimoniale moștenite de la Muzeul Asociațiunii. S-au păstrat cu deosebit respect obiectele etnografice care au supraviețuit vicisitudinilor cărora colecțiile au fost supuse în timpul regimului comunist. În registrele-inventar actuale figurează obiecte împărțite în colecții, precum broderii, porttextile, obiecte de cult, obiecte de lemn, os, fier, ceramică și păpuși.

‘Prin intermediul expoziției ‘Moștenirea etnografică a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociațiunii’ dorim să recreăm atmosfera ‘de basm’ a expoziției inaugurale din anul 1905, iar prin mulțimea pieselor-exponat și a documentelor care conturează activitatea asociațiunii, sperăm să le dăm viață’, a precizat Delia Voina. Expoziția este deschisă până în 15 ianuarie 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente