Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon, expus la Muzeul Național de Istorie

Muzeul Național de Istorie a României expune în această lună un exemplar din tezaurul valorilor naționale românești, un minunat manuscris din vremea lui Ștefan cel Mare. Microexpoziția ‘Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon’, care este vernisată astăzi, 27 iulie 2012, face parte din proiectul derulat de această instituție, ‘Exponatul lunii’, după cum informează Ziarul Lumina.

Iubitorii de frumos care trec astăzi pragul Muzeului Național de Istorie a României din București au șansa de a face o incursiune în epoca Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și de a cunoaște o parte din arta miniaturii ce se realiza la școlile mănăstirești de la Putna.

Microexpoziția cuprinde un minunat manuscris comandat de Ștefan cel Mare, copiat la Mănăstirea Putna de ieromonahul Spiridon și finalizat la 23 aprilie 1502, fiind apoi donat de voievodul și domnul moldav ctitoriei sale de la curtea domnească din Piatra Neamț, zidită la 1498, având hramul ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’. Ieromonahul Spiridon a fost unul din caligrafii și miniaturiștii destoinici, formați la centrul cultural din cadrul Mănăstirii Putna. Acest minunat exemplar este scris pe pergament vitelin, ‘având câte 20 de rânduri pe pagină, în semiuncială măruntă; patru frontispicii frumoase, motive geometrice în aur și culori și, pe câte o pagină întreagă, chipul fiecărui evanghelist, pe fond auriu’, se precizează în descrierea manuscrisului. Ortografia este de redacție medio-bulgară. La sfârșitul tetraevanghelului, pe penultima filă, numerotată cu nr. 271, în registrul inferior, se găsește textul original de danie, din cadrul ramei de chinovar: ‘Binecinstitorul Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, care tânjind după dragostea ‘lui Hristos’ și iubitor al cuvintelor lui Hristos fiind, cu râvnă a dat și s-a scris și s-a ferecat acest Tetraevanghel și l-a dăruit spre rugă sieși și doamnei lui, Maria, și copiilor lor, în biserica din curțile sale cele de pe Bistrița, unde este hramul Nașterii Cinstitului și Slăvitului Prooroc Înainte Mergătorul și Botezătorul Ioan, al domniei sale an 40 și al șaselea curgător. Și s-a sfârșit cu mâna mult păcătosului, nevrednicul ieromonah Spiridon, în Mănăstirea Putnei, în anul 7010 ‘1502’, luna aprilie, 23 de zile’.

Manuscrisul a făcut parte din inventarul tezaurului istoric al României care a luat drumul Rusiei țariste în 1917, de unde s-a întors, în 1956, împreună cu o parte a valorilor istorice și arheologice. Microexpoziția este deschisă în perioada 27 iulie – 27 august și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, în holul central al Muzeului Național de Istorie a României de pe Calea Victoriei nr. 12.

Comentarii Facebook


Știri recente