Tesalonic – hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie

Dupa o luna de zile de manifestari religioase si culturale inchinate ocrotitorului spiritual al orasului Tesalonic din Grecia, ziua de 26 octombrie a oferit localnicilor, dar si pelerinilor veniti din diferite parti, ocazia serbarii hramului Sfantului Dimitrie intr-o maniera bizantina, care aminteste de stralucirea de altadata a unui popor greu incercat.

Sarbatoarea cu dubla semnificatie – religioasa si istorico-patriotica – exprima evlavia tesalonicenilor fata de fiul si, totodata, conducatorul cetatii, martirizat aici in anul 303, precum si recunostinta pentru tot ajutorul oferit peste secole prin intermediul rugaciunilor sale. In general, doua sunt momentele istorice evocate pentru a arata interventia Sfantului Dimitrie in istoria mai recenta a Greciei: anul 1912, cand orasul Tesalonic a fost eliberat alaturi de jumatatea nordica a Greciei din sclavia de peste patru secole impusa de turci, precum si anul 1940, cand, in involburarea celui de-al doilea razboi mondial, grecii s-au opus invaziei armatelor inamice prin celebrul “OXI!” (NU! – in traducere romaneasca).

Hramul de anul acesta se desfasoara sub lumina a trei Sfinte Liturghii. Prima a fost oficiata in data de 25 octombrie. A fost urmata de ceremonia traditionala de scoatere a moastelor Sfantului Dimitrie pe strazile orasului, in prezenta inaltilor clerici si a unei mari multimi de credinciosi.

Pe 26 octombrie, Utrenia si Sfanta Liturghie s-au oficiat intre orele 06.30 si 10.30 de catre un sobor de peste zece ierarhi, numerosi preoti si diaconi, in frunte cu I.P.S. Mitropolit Antim al Tesalonicului. A urmat un Te-Deum la care au participat presedintele tarii, Karolos Papulias, primul ministru, ministri, deputati si alti reprezentanti ai conducerii centrale si locale, precum si membri ai opozitiei. In cuvantul rostit, I.P.S. Mitropolit Antim a trecut in revista cele mai importante momente din istoria poporului grec, desfasurate intotdeauna prin directa implicare a Bisericii sub cele doua forme ale ei, luptatoare si triumfatoare.

A treia Sfanta Liturghie va fi oficiata in data de 27 octombrie, in cinstea Sfantului Nestor, martirizat dupa binecuvantarea profetica primita de la Sf. Dimitrie intemnitat, conform careia tanarul entuziast si pe Lie il va invinge, si pe Hristos Il va marturisi.

In aceste zile de sarbatoare, isi fac simtita prezenta un numar mare de pelerini, care asteapta o ora sau doua pentru a se inchina la sfintele moaste asezate in naosul bisericii, la cativa metri de Sfintele Usi. Acestia primesc spre binecuvantare vata sfintita in cadrul unui ceremonial special, moment in care racla cu sfintele moaste este transportata pentru scurt timp in paraclisul din partea stanga a bisericii. Saci intregi de vata sunt imbibati in aromatele varsate pe racla, dupa ce in prealabil au fost amestecate cu broboadele de mir colectate de pe putinele fragmente pastrate din moastele Marelui Mucenic. Evenimentul se petrece intr-un cadru restrans, sub atenta supraveghere a P. Cuv. Arhim. Ioannis Tasias, parohul bisericii si protosinghelul (vicarul) Mitropoliei de Tesalonic, cel care, in octombrie 2003, a insotit la Iasi, de hramul Cuvioasei Parascheva, un fragment din moastele Sfantului Dimitrie.

Atmosfera de sarbatoare se prelungeste pe strazi in mod caracteristic. Steagul Greciei, alb-albastru, este arborat aproape la fiecare balcon. Aminteste peste timp ca intreaga istorie a acestei tari s-a consumat sub imperiul unui ideal pentru care au cazut pe campul de lupta atatia eroi: “LIBERTATE SAU MOARTE!”

Evlavie si patriotism. Lacrima si speranta. Local si universal. Iata cateva trasaturi ce se pot desprinde din ansamblul de trairi si perspective perindate linistit si cald prin fata raclei unuia dintre cei mai cunoscuti patroni spirituali ai Ortodoxiei de pretutindeni – Sf. M. Mc. Dimitrie.

Pr. Petru Sidoreac

Tesalonic, Grecia

Comentarii Facebook


Știri recente