Teologii romani care de-a lungul timpului au studiat la Institutul Ecumenic de la Bossey s-au intalni astazi la Baile Herculane.

Programul a inceput cu savarsirea Sfintei Liturghii la Manastirea Sf. Ana din Orsova si a continuai cu intalnirea propriu-zisa a fostilor studenti de la Bossey. Prezent la Herculane, Cristian Radasanu redactorul sef al postului de radio Trinitas a subliniat principalele aspecte din cadrul discutiei:

‘Din octombrie 1946, Institultul Ecumenic de la Bossey poate fi numit laborator ecumenic, unde diferite grupuri de culturi si confesiuni incearca sa transmita experienta acumulata aici in majoritatea tarilor lumii. Misiunea Institutului Ecumenic din Bossey consta in formarea si educarea liderilor ecumenici in modelarea comportamentului si a gandirii ecumenice. Bossey este un loc unne forta ecumenica se transforma, primind noi identitati. Prin intremediul studiilor si cercetarii, experienta de viata, dar mai ales prin dialogul dintre comunitati, fiecare participant va intelege mai bine si isi va aprecia traditia si identitatea. Bossey pregateste oameni pentru a fi intermediarii reconcilierii. Existenta si activitatea acestui institut ecumenic a fost evocata in cadrul unui simpozion al carui titlu general este ‘Identitate confesionala si unitate in actiune. Bisericile Europei in dialog si cooperare’. Simpozionul a fost initiat de PC Parinte Doctor Ioan Sauca, Director al Institutului, gazda fiind PS Laurentiu Streza, episcopul ortodox roman al Caransebesului. Simpozionul a debutat printr-un cuvant de intampinare al PS Laurentiu, urmat de o interesanta expunere sustinuta de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Titlul expunerii a fost ‘Actiunea comuna in fata suferintei – Cooporare social – caritativa.’ Motivarea sociala a Bisericii deriva din faptul ca predicam Evanghelia si ne impartasim cu Hristos, si nu este doar un angajament social sau o ideologie umanista, secularizata, motivare concluzionata astfel: intr-un context european pluralist, cooperarea Bisericii Ortodoxe cu celelalte confesiuni in planul acesta al misiunii sociale este cu adevarat o necesitate. Biserica noastra poate oferi implicarii sociale a europenilor, si nu numai, acea dimensiune sacaramentala, fara de care implicarea sociala este fara o finalitate binecuvantata. Aceasta expunere a fost urmata de o interventie coordonata de parintele Ioan Sauca, la care au participat doi membrii ai Stafului institutului de la Bossey, respectiv parintele G. Biamungu, peot romano catolic tanzanian si profesor de studii biblice, si de asemenea dl. Lud Hegheshveiler, manager al Institutului Ecumenic. Prezentarea a fost structurata pe doua aspecte: academic si administrativ, primul evidentiind faptul ca in ultimii ani Institutul de la Bossey a suferit o veritabila innoire.

Astazi au vor fi si alte prezentari: Excelenta Sa, Dl Laurentiu Tanase, Ministru Secretar de Stat in Ministerul Culturii si Cultelor va vorbi despre Secretariatul de Stat pentru Culte si ecumenismul. PS Timotei Siviciu, episcopul Aradului, va vorbi despre dimensiunea crestina a culturii europene, dinamica identitatii in context pliralistic, iar PC Parinte Prof. Doctor Dumitru Popescu va expune pe margiea temei ‘Actiunea comuna in fata secularizarii’.

Comentarii Facebook


Știri recente