Teologii bucureșteni și-au sărbătorit ocrotitorii

Instituțiile de învățământ teologic din întreaga țară își sărbătoresc astăzi, 30 ianuarie, ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Cu acest prilej și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București își sărbătorește ocrotitorii. Numeroși studenți, profesori și credincioși au participat la Sfânta Liturghie de la Biserica Sfântul Spiridon Nou-Paraclis Patriarhal care a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru cei adormiți întru Domnul, foști profesori și studenți ai instituției de învățământ.

La final, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul a rostit un cuvânt de învățătură prin care i-a îndemnat pe profesori să-i ia drept model pe Sfinții Trei Ierarhi pentru a-i putea forma pe studenți ca să ajungă buni preoți.

„Să nu uităm că acești trei mari dascăli ai lumii și ierarhi au fost apărători fermi ai dreptei credințe în secolul al IV-lea într-o vreme în care Biserica era confruntată cu erezii. Din acest punct de vedere cei trei sfinți sunt paradigme pentru ierarhi, pentru profesori, pentru studenți și pentru toți credincioșii. De aceea, îndrăznesc să adresez acest îndemn profesorilor noștri de la Facultatea de Teologie care trebuie să contribuie la luminarea minților studenților cu cunoștința operelor Sfinților Părinți. De asemenea, să nu neglijăm niciodată aspectul meditativ, aspectul acesta al rugăciunii pentru că toți au fost oameni ai rugăciunii, au fost deodată teologi, didascali, dar și oameni care s-au rugat în permanență. Din acest punct de vedere ne dorim ca toți cei care studiază la Facultățile de Teologie să devină buni cunoscători ai teologiei ortodoxe, dar mai ales buni preoți”, a spus Preasfinția Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie a explicat, la rândul său, că provocările din societatea contemporană ridică o serie de dificultăți care pot fi depășite prin responsabilitate, muncă și rugăciune.

„În timpul Sfintei Liturghii ne-am rugat pentru ca noi, profesorii de teologie să primim har și dar de la Dumnezeu care să ne înnoiască puterile, să ne dea duhul înțelepciunii și al înțelegerii să ajungem la mintea și la inimile studenților pentru a le pune acolo cuvintele Revelației dumnezeiești din Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, dar și modelele sfinților, în special a celor Trei Ierarhi pe care îi sărbătorim. Ne-am rugat și pentru duhul colegialității și pentru duhul responsabilității profesorilor pentru că nu este ușor să predai astăzi teologie într-o lume care în bună măsură se desparte de Dumnezeu, nu se apropie de Dumnezeu. Ne-am rugat pentru studenți împreună cu studenții ca și ei să primească duhul înțelegerii, al priceperii Sfintei Scripturi și al pregătirii pentru preoție”.

Sărbătoarea Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București a continuat la sediul instituției. A fost lansată cartea „Justinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Amintiri”.

‘În carte veți avea memoriile lui, parte integrantă din istoria Bisericii noastre pentru că veți înțelege cum s-a ajuns ca Biserica noastră să supreviețuiască într-o perioadă de tristă aminire”, a precizat pentru TRINITAS TV Prof. Univ. Dr. Remus Rus, coordonator volum.

În Aula Facultății „Dumitru Stăniloae” a urmat sesiunea de comunicări sub genericul „130 de ani de istorie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București”.

La final, corul Facultății de Teologie a susținut tradiționalul concert de hram.

Comentarii Facebook


Știri recente