Teologii bucureșteni au început un nou an academic

Studenții, masteranzii și cadrele didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au participat marți, 2 octombrie 2012, la deschiderea oficială a cursurilor noului an universitar 2012-2013, în Biserica „Sfântul Spiridon – Nou”, Catedrală mitropolitană și Paraclis patriarhal, după cum informează Ziarul Lumina.

Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori format din preoți, cadre didactice de la facultatea de teologie. În continuare, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de Te Deum la deschiderea anului școlar, la care au participat studenții și masteranzii facultății de teologie împreună cu părinții și rudele.

După oficierea Te Deum-ului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a transmis studenților și profesorilor cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dând citire mesajului adresat de Preafericirea Sa organizatorilor și participanților la Congresul Național al Facultăților de Teologie, desfășurat săptămâna trecută, intitulat Nevoia de fidelitate și înnoire în educația teologică universitară.

De asemenea, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a sfătuit pe studenții teologi să acorde aceeași importanță formării intelectuale, cât și pregătirii duhovnicești care se face în chip strălucit prin participarea la Sfânta Liturghie: „Liturghia, prin pogorârea și lucrarea Sfântului Duh între noi și în noi, are menirea de a ne împrospăta și de a ne trezi în suflet dorul care ne-a adus la facultate sau la seminar, dorul care ne mâna în duminici și sărbători, când eram copii, să mergem împreună cu bunicii la biserică. Școala de teologie nu este un loc în care doar în mod rațional putem învăța o parte din tainele Împărăției cerurilor, ci este locul unde aceste taine ni se descoperă ca bunăvoință din partea lui Dumnezeu pentru inima noastră curată și bună, pentru conștiința mereu trează și pentru sufletul mereu dornic de a cunoaște mai mult din aceste taine prin rugăciune, prin ședere în genunchi, prin meditație. Noi pricepem astfel mai mult decât ni se poate descoperi la cursuri, pentru că în Biserică ni se luminează și ni se revelează în toată splendoarea înțelesurile duhovnicești și adânci ale fiecărei dogme pe care o învățăm”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.

Anul acesta, la instituția de învățământ teologic universitar din Capitală sunt înscriși 1500 de studenți, informează TRINITAS TV.

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” funcționează în cadrul Universității din București și se află sub dubla coordonare a Bisericii Ortodoxe Române și a Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

După festivitatea din Biserica „Sfântul Spiridon – Nou”, studenții din anul I de la toate specializările au participat la un curs introductiv susținut de părintele decan Ștefan Buchiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…