Teologia, filosofia și științele, în dialog

Teologi, filosofi și oameni de știință s-au întâlnit zilele acestea în cadrul celei de-a patra ediții a Simpozionului național ‘Dialogul dintre teologie, filosofie și știință’, organizat de Patriarhia Română, în colaborare cu Universitatea București și Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași. Tema de anul acesta este ‘Realitatea și semnificația spațiului – abordare teologică, filosofică și științifică’.

Tema simpozionului este argumentată de prelegeri susținute de aproximativ 30 de profesori universitari și cercetători din cele trei mari arii de cunoaștere ale acestui dialog: teologie, filosofie și știință de la universitățile din București și Iași.

‘În deschiderea simpozionului, care a avut loc joi seara, în cadrul unei festivități moderate de Adrian Lemeni, conferențiar în cadrul Facultății de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din București, au fost exprimate mesaje din partea organizatorilor. Au vorbit pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București, și conf. dr. Adrian Lemeni, care au subliniat necesitatea acestui dialog și ce presupune el și au trasat coordonatele clare ale acestui demers pentru ca dialogul să fie unul onest. Conf. dr. Adrian Lemeni a subliniat rolul acestui dialog, care nu urmărește neapărat uniformitatea perspectivelor oferite de cele trei arii de cunoaștere, ci regăsirea în același duh de reciprocitate, și anume de slujire eclesială și de exigență academică. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ‘Spre o cunoaștere integrală – Dialogul dintre teologie, filosofie și știință’, a fost citit de pr. prof. Gheorghe Holbea, consilier patriarhal – Sectorul Teologic-educațional.

Diac. asist. dr. Sorin Mihalache de la facultățile de teologie din Iași și București a amintit activitățile celor două centre de dialog din cadrul universității din Iași și a celui din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, înființate la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel’, a transmis Narcisa Elena Balaban, director editorial în cadrul publicațiilor ‘Lumina’, prezentă la simpozion.

S-a subliniat faptul că lucrările din acest an ale simpozionului se desfășoară paralel cu programul ‘Courses on the Relation Among Science, Religion and Philosophy from an Orthodox Christian Perspective’, realizat de Centrul de cercetare interdisciplinară în religie, filosofie și știință, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iași, în cooperare cu Centrul de dialog și cercetare în teologie, știință și filosofie, Universitatea București, prin susținerea Fundației ‘John Templeton’ din SUA.

Patru zile de dialog

Ieri, 30 septembrie, la prima sesiune de comunicări științifice au conferențiat prof. dr. Costea Munteanu, specialist în finanțe internaționale, profesor la Academia de Studii Economice București, făcând o distincție între ceea ce înseamnă individualismul dominant în societatea de azi, între individualismul libertarian, punând accentul pe individualismul personalist. A schițat contrastul dintre persoană și individ, știut fiind faptul că, spre deosebire de individ, persoana este nativ direcționată spre comuniune. Prof. dr. Anton Carpinschi, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice din Iași, a susținut prelegerea cu titlul ‘Public-privat, o geometrie variabilă a spațio-temporalității politice’, iar pr. prof. dr. Vasile Răducă de la Facultatea de Teologie din București a vorbit despre relația dintre spațiul sacru și spațiul social. Această sesiune a fost moderată de pr. prof. dr Nicolae Achimescu de la Facultatea de Teologie București.

Au urmat apoi, în cadrul celei de-a doua sesiuni, comunicările profesorului Gelu Bourceanu, de la Facultatea de Chimie din Iași, care a vorbit despre ‘Legile naturii și condițiile inițiale’, și a prof. dr. Ștefan Trăușan-Matu, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București, specialist în inteligență artificială, care a vorbit despre ‘Persoană, comunitate și comuniune în spațiul real și virtual’. În cadrul aceleiași sesiuni, pr. Nicolae Achimescu a susținut o prelegere intitulată ‘Biserica într-o societate tot mai pluralistă și mai individualizată’, prezentând situația îngrijorătoare a lumii secularizate în care trăim, subliniind printre altele că ‘idealul acesta al modernității și al postmodernității se caracterizează preponderent prin cultivarea unei autonomii complete a rațiunii umane’, și că Europa secularizată se caracterizează preponderent printr-un vid afectiv, uneori și intelectual, generat de lipsa cumplită de motivație.

Europa secularizată nu face altceva decât să se îndepărteze de tradiție, de conștiința comunității eclesiale.

Părintele a încheiat într-un mod optimist, specific ortodoxului, care pune întotdeauna binele înainte de rău, subliniind că mai avem speranța că mai există o perspectivă în ceea ce privește Europa noastră creștină, că secularizarea poate fi și un nou început pentru Europa, care dă o șansă mai mare Bisericii de a se implica mai mult, cu responsabilitate, în slujirea sa pastoral-misionară. Părintele Achimescu a evidențiat în final faptul că avem șansa să învățăm prin civilizația dialogului, a comunicării între noi, prin civilizația conviețuirii, după cum a mai transmis Narcisa Balaban.

După-amiază a avut loc școala de vară, la care participă peste 50 de persoane: masteranzi, doctoranzi și profesori de religie. După cum ne informează Ziarul Lumina, simpozionul se încheie mâine, 2 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente