Dumnezeu a dat in Rai porunca de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului, pentru ca omul sa practice virtutea infranarii, care este prima masura si conditie a insanatosirii morale. Omul este chipul lui Dumnezeu (Facerea 1, 26), prin ratiune, vointa, sentiment si este asemenea lui Dumnezeu prin sfintenie, care se obtine prin practicarea virtutilor. Atunci cand omul se infraneaza in ceea ce priveste mancarea, el devine stapanul trupului, nu se mai lasa ispitit de el si nu mai este robul lui. Adam, nesocotind porunca divina, a amestecat binele cu raul, porunca lui Dumnezeu de a nu manca si ispita diavolului de a manca, rezultand pacatul care a adus blestemul lui Dumnezeu si moartea trupeasca (Romani 7, 13). Astfel, Adam si Eva au pierdut, prin MANDRIA MINTII si POFTA TRUPULUI, comuniunea harica cu Dumnezeu, fiind dezbracati de haina cea tesuta de Dumnezeu, care i-a protejat pana la acea data impotriva greutatilor vietii. Postul este spre folosul trupului si al sufletului, pe care le purifica si le intareste prin harul lui Dumnezeu. Din aceste motive si Legea Vechiului Testament recomanda postul si arata foloasele lui: ‘Nu fi nesatios intru toata desertaciunea si nu te apleca spre mancaruri multe… pentru nesat multi au pierit, iar cel infranat isi va spori viata’ (Isus Sirah 37, 32-34). Mantuitorul nostru Iisus Hristos a postit 40 de zile si 40 de nopti (Matei 4, 2) si tot El ne invata cum sa postim (Matei 6, 16-18), pentru ca ‘diavolul nu poate fi izgonit decat prin post si rugaciune’ (Matei 17, 21). De asemenea, in Noul Testament, ‘Sf. Apostoli slujeau Domnului, se rugau si posteau’ (Fapte 14, 23, 13, 2-3; II Corinteni 6, 5).
Biserica Mănăstirii Ghighiu a fost resfințită în urma lucrărilor de restaurare
Patriarhul Daniel, împreună cu Episcopii Ieronim al Daciei Felix și Mihail al Australiei și Noii Zeelande, a resfințit luni Biserica Mănăstirii prahovene Ghighiu, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în perioada 2017-2020. Biserica are hramurile…
FOTO: Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală (2022)
Cu ocazia praznicului închinat Maicii Domnului în data de 15 august, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene
PS Timotei Prahoveanul: Și oameni de alte religii se roagă Maicii Domnului, mai ales femei care nu pot naște
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit luni la Catedrala Patriarhală și a amintit în predica sa de impresionanta procesiune care are loc anual la mormântul Maicii Domnului din apropiere de Ierusalim. „După calendarul neîndreptat, în…
Episcopul Australiei și Noii Zeelande, la Mănăstirea Ghighiu: Să rămânem în ascultare de glasul Maicii Domnului
Episcopii Ieronim al Daciei Felix și Mihail al Australiei și Noii Zeelande au liturghisit duminică la Mănăstirea prahoveană Ghighiu cu prilejul hramului, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. După citirea textului evanghelic, Episcopul Australiei s-a adresat celor…
În imagini: Prohodul Maicii Domnului la Patriarhia Română (2022)
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică, 14 august, slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală. Programul liturgic a inclus slujba Vecerniei unită cu Litia, Utrenia, Prohodul Maicii Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul…