Teatru religios la Biserica ‘Sfântul Pantelimon’ de la Foișorul de Foc, București

Bucureșteni sunt așteptați la un program de teatru religios. Evenimentul are loc, astăzi, 26 iulie 2011, la Biserica Sfântul Pantelimon, de lângă Foișorul de Foc, și constă în punerea în scenă a piesei Dumnezeu S-a milostivit, legată de viața Sfântului Ioan Botezătorul.

Ea va fi interpretată de 20 de copii participanți la orele de cateheză „Hristos împărtășit copiilor!”, desfășurate în parohie.

„Este prima piesă pe care am realizat-o anul acesta. Avem până acum la activ cinci piese de teatru puse în scenă. Cu această piesă vom deschide momentul sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon – hramul Bisericii noastre -, urmând să facem apoi o procesiune, în jurul bisericii, după aceea va urma Slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Pantelimon”, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele Bogdan Teleanu, preot slujitor la Biserica „Sfântul Pantelimon”, de la Foișorul de Foc din Capitală.

Istoricul Bisericii ‘Sfântul Pantelimon’

Biserica veche, construită din lemn – după cum ne informează istoricul N. Stoicescu -, a fost atestată documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752. Mărturii despre această primă veche biserică construită din lemn întâlnim și în „Bibliografia monumentelor feudale din București” a Banului N. Cantacuzino.

În anul 1790, în locul bisericii de lemn – după cum se menționează într-o pisanie săpată în piatră cu litere chirilice – a fost construită una din zid de către preotul Ivan ot Silvestru. În pisania aceasta, care se păstrează pe peretele din dreapta pronaosului, se poate citi următorul text: „Doamne, Cel ce cu puterea Ta proslăvești pe cei ce iubesc podoaba casei Tale și locul locașului măririi Tale, primește acest sfânt lcaș, care este întru slava Ta și cinstea și prăznuirea marelui mucenic și tămăduitor Panteleimon, prin osârdia robilor lui Dumnezeu: părintele Popa Ivan ot Silvestru, Constantin logofăt Bornescu și jupân Constatin Coramzulea și jupân Ene Mănciulescu și cu alți pravoslavnici creștini, care cu cât s-au îndurat și s-a făcut în răzmeriță, leat 1790 „.

Comentarii Facebook


Știri recente