Te Deum și slujba de pomenire la 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, la Caransebeș

Astăzi, 4 februarie 2010, se împlinesc 85 de ani de la ședința solemnă a Sfântului Sinod în care s-a hotărât ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

Pentru a comemora acest eveniment, în catedrala istorică Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeșului, preoții profesori de la Secția de Teologie și de la Seminarul Teologic Episcop Ioan Popasu din Caransebeș și preoții slujitori la bisericile din orașul de reședință, au săvârșit o slujbă de Te Deum în cinstea aniversării amintite și un parastas întru fericita pomenire a patriarhului Miron Cristea, episcop al Caransebeșului între anii 1910-1919.

Ierarhul Caransebeșului a vorbit despre importanța actului istoric din 1925 și despre marea însemnătate pe care a avut-o patriarhul Miron Cristea la realizarea multor împliniri din istoria noastră bisericească și națională.

În anul 2010, împlinindu-se 100 de ani de la instalarea în scaunul episcopal de la Caransebeș a vrednicului de pomenire Miron Cristea, este pentru Eparhia Banatului Montan Anul Episcop Elie Miron Cristea. Prin acțiunile comemorative pe care și le-a propus în agenda culturală și duhovnicească pe anul 2010, Episcopia Caransebeșului dorește să evidențieze activitatea remarcabilă pe care Miron Cristea a desfășurat-o la Caransebeș.

Prin alegerea ca mitropolit primat, apoi ca primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea a devenit un simbol al românilor de pretutindeni.

Episcopul Miron Cristea este pentru Episcopia Caransebeșului nu doar un fost episcop ci și un simbol. El este ctitorul moral al noii Catedrale Învierea Domnului, fiind primul episcop al Caransebeșului ce a ridicat problema construirii unei noi catedrale în orașul de reședință. Visul episcopului Miron Cristea este împlinit acum, la 100 de ani de la începutul păstoririi sale la Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente