Te Deum pentru Unirea Principatelor la Catedrală

Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorită ieri în Catedrala patriarhală din București, unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit slujba Te Deumului și a ținut și un cuvânt de învățătură. La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a avut loc o ceremonie militară și au fost depuse coroane de flori.

Unirea Principatelor Țara Românească și Moldova sub sceptrul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost primul act care a condus la formarea României moderne. Acest eveniment istoric a fost comemorat și în Catedrala patriarhală din București, lăcașul de pe Dealul Mitropoliei care a fost martor la alegerea domnitorului Moldovei ca domnitor al Țării Românești, de acum 153 de ani. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârșit slujba Te Deumului în semn de mulțumire și de laudă lui Dumnezeu pentru marea binefacere a Unirii Principatelor. În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a arătat că Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ la acest act istoric, care a fost dorit de mitropolitul Nifon al Țării Românești și de mitropolitul Sofronie al Moldovei. ‘Unirea Principatelor a avut loc într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române, iar mitropolitul Nifon al Țării Românești a prezidat ședința istorică din Dealul Mitropoliei când, în unanimitate, a fost ales domnitor al celor două Principate Române Alexandru Ioan Cuza. În acest loc, pe cunoscutul Deal al Mitropoliei, reper al istoriei, credinței și culturii, loc al binecuvântărilor care aduc bucurie oamenilor, s-au desfășurat în urmă cu 153 de ani ceasurile unirii binecuvântate și susținute de rugăciunea Bisericii, momente pe care noi astăzi le rememorăm cu respect și recunoștință’, a spus Preafericirea Sa.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat legi care au vizat și viața bisericească. El a pus premisele obținerii autocefaliei și ridicării la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române. A întreprins Legea secularizărilor averilor bisericești din 1964, dar a stabilit și ajutorarea Bisericii Ortodoxe Române de la Stat.

‘Alexandru Ioan Cuza a promulgat Legea secularizării averilor bisericești, dar a stabilit principiul ajutorării Bisericii de către Stat și din timpul său avem o contribuție salarială din partea Statului, ca o compensație pentru faptul că multe din averile Bisericii au trecut în proprietatea Statului. Astăzi, puținul sprijin material pe care Biserica îl are din partea Statului este urmarea faptului că domnitorul a reglementat acest sprijin, pentru că era necesar ca atunci când iei ceva foarte important de la o instituție trebuie să-i acorzi un sprijin financiar. În acest sens a stabilit prin lege plata unei părți a salariului preoților de la bugetul de stat, a sprijinit învățământul teologic universitar și seminarial și a acordat 8,5 hectare de pământ fiecărei parohii ortodoxe’, a arătat Patriarhul României după cum ne informează Ziarul Lumina.

La monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei au fost organizate o ceremonie militară și una religioasă, după care cei prezenți au depus coroane de flori. Manifestarea a început cu intonarea Imnului Național de către fanfara militară a Regimentului 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’ și a continuat cu săvârșirea slujbei de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a mitropoliților Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și a tuturor făuritorilor Unirii Principatelor Române.

Comentarii Facebook


Știri recente