Te Deum pentru aniversarea a 85 de ani de Patriarhat și rugăciune de pomenire pentru Patriarhii României mutați la Domnul, la Catedrala patriarhală

În Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de Te Deum și a înălțat o rugăciune de pomenire pentru patriarhii Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu la mormintele lor din sfântul locaș, astăzi, 4 februarie 2010, cu prilejul aniversării a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. La sfintele slujbe au participat și Înaltpreasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, și un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre evenimentul aniversat astăzi, aflat într-o strânsă legătură cu obținerea libertății poporului român în 1877 în urma Războiului de Independență și realizarea unității naționale la 1 Decembrie 1918: „Nu s-ar fi putut înfăptui aceasta frumoasă ridicare la demnitatea de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române, dacă nu s-ar fi realizat cu câțiva ani înainte, în 1918, Statul unitar Român. Deci, avem o îngemănare între libertatea poporului român, care după războiul din 1877 devine independent și Marea Unire din 1918, când la patria mamă România, s-au adăugat Basarabia, Bucovina și apoi la 1 decembrie 1918 și Transilvania. S-a subliniat în 1925 că de fapt libertatea și unitatea poporului român, la care a contribuit foarte mult Biserica Ortodoxă Română, au fost o temelie puternică și o evidență pentru proclamarea sau ridicarea Bisericii Ortodoxe Române Autocefale la rang de Patriarhie”, a declarat Preafericirea Sa.

De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat că organizarea Bisericii Ortodoxe Române ca Patriarhie înseamnă demnitate, dar și responsabilitate și jertfelnicie în slujba valorilor Ortodoxiei pe plan național și internațional: „Bunul Dumnezeu să ne ajute ca demnitatea și libertatea pe care o afirmă Patriarhia, ca instituție, să se facă spre slava lui Dumnezeu și spre binele poporului nostru în comuniune cu toate celelalte Biserici Ortodoxe surori și în deschidere spre toate bisericile creștine care îl iubesc și îl mărturisesc pe Hristos în lume, ca fiind Domn, Dumnezeu și Mântuitorul nostru”. Decisivă pentru înființarea Patriarhiei Române a fost cooperarea dintre Biserica Ortodoxă Română și Statul Român.

Cele două slujbe au fost săvârșite în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc și cei ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și a numeroși clerici și credincioși.

La aceeași oră, a fost săvârșită o slujbă de pomenire și pentru patriarhul Justinian Marina la mormântul său din biserica mănăstirii „Radu Vodă” din București.

Comentarii Facebook


Știri recente